ua en ru

Аграрії завершили весняну посівну, - Присяжнюк

Вітчизняні аграрії завершили весняно-польові роботи. Посівна площа під урожай 2013 р. складе 27,6 млн га, що на 0,4% більше, ніж торік. У тому числі, площі ж зернових культур склали 16,2 млн га або 58,8% в структурі посівних площ. Тому аграрії можуть розраховувати на високий урожай, заявив міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк, передає прес-служба МінАП.

Присяжнюк також зазначив, що тепер необхідно доглядати за посівами згідно всім агротехнологічними вимогам. Тоді можна розраховувати на високий урожай. «Весняно-польові роботи поточного року, незважаючи на досить пізню весну, пройшли організовано і з дотриманням агротехнологічних строків. Ми збільшили посівні площі під деякими культурами, забезпечили аграріїв всім необхідним - насінням, добривами, технікою і т.д. Тепер потрібно правильно доглядати за посівами, щоб зібрати високий урожай. І я сподіваюся, що так і буде», - підкреслив міністр.

Зазначимо, що цього року аграрії через погодні умови були змушені проводити посівну в гранично стислі терміни. Однак сільгоспвиробники встигли завершити весняно-польові роботи в оптимальні агротехнологічні терміни.

Ярі зернові та зернобобові культури посіяні на площі 8 млн 189 тис. га. Ранні зернові та зернобобові висаджені на площі 2 млн 831 тис. га. З них ячменю - 2 млн 206 тис. га, ярої пшениці - 152 тис. га, вівса - 260 тис. га, і гороху - 199 тис. га.

Кукурудза на зерно посіяна на площі 4 млн 795 тис. га, що на 2% більше попереднього прогнозу. Також збільшено посівні площі цукрових буряків - 306 тис. га, або 106% від прогнозу; соняшнику - 4 млн 89 тис. га, або 103%; і рису - 25 тис. га, або 106%. Також посіяно 96 тис. га проса, 200 тис. га гречки, 142 тис. га сорго і 1367 тис. га сої.

Стан посівів залишається переважно хорошим і задовільним. У той же час, високі температури повітря і дефіцит вологи, особливо в південних регіонах, дещо негативно впливають на ріст і розвиток рослин.

Але у аграріїв є всі підстави сподіватися на високий урожай. Зокрема, у сільгоспвиробників в наявності є 1,3 млн тонн мінеральних добрив, що на 13% більше, ніж торік. У ході весняно-польових робіт під сільськогосподарські культури внесені 1,1 млн тонн поживних речовин мінеральних добрив, що складає в середньому 58 кг на 1 га посівної площі. Також сільгосптоваровиробники в повному обсязі забезпечені засобами захисту рослин, що дозволило обробити пестицидами площа 25,5 млн га.