ua en ru

Агентство Fitch бачить велику вірогідність зниження рейтингу Італії

Міжнародне рейтингове агентство Fitch бачить велику вірогідність зниження рейтингу Італії, який зараз знаходиться в списку на перегляд з можливістю пониження. З такою заявою виступив глава департаменту суверенних рейтингів Fitch Девід Рейлі, передає Reuters. "Італія вимушена платити ризикову премію у зв'язку з дефіцитом ліквідності на ринку (при рефінансуванні позик), країні необхідний простір для маневру. Зараз його немає, що викликає серйозну стурбованість відносно подальшої долі Італії, рейтинги якої знаходяться в списку на той, що передивляється з можливістю пониження. Коли перегляд завершиться, є велика вірогідність, що рейтинг Італії буде понижений", - сказав він.
Раніше сьогодні інший експерт Fitch Ед Паркер сказав, що агентство може знизити рейтинги Італії і Іспанії. За словами Паркера, рейтинги цих держав можуть бути понижені на одну або два рівні.
Можливість країн підтримувати економічне зростання в поточному році буде ключовим моментом на тлі "драконівських" заходів економії і слабкої споживчої довіри, вважають аналітики Fitch. "Сьогодні виглядає реальним ризик "ефекту доміно" стагнирующих економік, викликаючи занепокоєння відносно платоспроможності ряду держав і крупних банків", - сказав Рейлі, додавши, що дисбаланси, що лежать в корені кризи, не усунені і продовжуватимуть робити негативний вплив на рейтинги держав єврозони. При цьому до кінця 2012 р., на думку Рейлі, ситуація може дещо покращитись, і поступове відновлення економік європейських держав ознаменує "початок кінця" кризи.