ua en ru

Адвокати Шепеловой оскаржать рішення суду про стягнення 18,5 млн грн на користь "Родовід банку"

Шевченківський районний суд міста Києва вирішив стягнути майже 18,5 млн грн з Галини Шепелєвої на користь ПАТ "Родовід банк". Таке рішення суд прийняв ще 22 травня, проте адвокатам Галини Шепелєвої стало відомо про нього тільки сьогодні, 11 червня.

За словами адвокатів, Шевченківський райсуд знову зайнявся цією справою після того, як його повернув на повторний розгляд Вищий спеціалізований суд.

У справі йдеться про визнання фіктивним договору оренди приміщення 5225,8 кв. м біля Софіївської площі в Києві. Повідомляється, що ПАТ "Родовід банк" орендував це приміщення з лютого 2009 р., а з травня 2009 р. новим власником нерухомості стала Галина Шепелєва.

За словами адвоката Шепелєвої Антона Гарматюка, зараз "Родовід банк" домагається визнання договору оренди фіктивним, але при цьому вимагає стягнути з Шепелєвої 18,5 млн грн сплачених орендних платежів.

Гарматюк зазначає: "З якоїсь причини до справи не притягувався колишній власник приміщення, з якими укладався договір оренди. Крім того, позивач запевняє, що не мав наміри орендувати приміщення, не брав приміщення за фактом оренди, не використовував його. У той же час в судових розглядах фігурували договори між банком і підрядниками на виконання в будівлі будівельних робіт, встановлення комп'ютерних мереж і так далі. Тобто банк, нібито не маючи наміри орендувати приміщення, навіщо-то робив в ньому ремонт".

Нагадаємо, 14 серпня 2014 р. той же Шевченківський районний суд міста Києва відхилив аналогічний позов ПАТ "Родовід Банк", як бездоказовий. У жовтні 2014 р. це рішення підтвердила і апеляційна інстанція. Однак, Вищий спеціалізований суд скасував ці рішення і відправив справу про оренду на новий розгляд.

"Вищий суд прийняв у якості доказів фотографії висновки експертиз документів, які були вилучені в "Родовід Банку" і які стосуються діяльності позивача. Не відомо, яким чином були отримані фотографії цих експертиз. Позивач не має оригіналу, копії експертиз не завірені ні експертом, що їх проводив, ні слідчим. Але касаційна інстанція визнала це достатнім доказом", - уточнює представник Шепелєвої.

За словами заступника директора Агентства моделювання ситуацій, політолога Олексія Голобуцького, факти переслідування опонентів за допомогою судових і правоохоронних органів в Україні не рідкість.

"Суди зараз знаходяться в абсолютно невизначеною ситуації: з одного боку, вони діють за тим же принципами, що й раніше, коли наказ начальника важливіше, ніж все інше, включаючи закон, а з іншого - вони залишаються такими ж корумпованими, як і були раніше. Поки у нас в країні не буде європейського шанобливого ставлення до права, поки у нас не буде нормальної правової судової системи, до тих пір громадяни будуть уразливі перед свавіллям", - зазначає експерт.

Адвокати Шепелєвої повідомили, що зараз вони зайняті підготовкою апеляції на рішення Шевченківського суду.