ua en ru

Адвокати назвали незаконною передачу до суду справи проти Януковича

Представники захисту екс-Президента України Віктора Януковича назвали незаконною передачу до суду справи проти екс-Президента. Про це йдеться в прес-релізі адвокатської контори Aver Lex.

Юристи також прокоментували заяву Президента України Петра Порошенка, який в минулі вихідні анонсував передачу до суду кримінальної справи проти Януковича. "У вівторок об 11:00 генеральний прокурор дасть прес-конференцію <...> де він інформуватиме суспільство про передачу до суду справ на колишнє керівництво держави на чолі з Януковичем", - сказав глава держави.

Адвокати назвали рішення "очевидно незаконним", пославшись на норму Кримінально-процесуального кодексу України, яка дозволяє почати процедуру заочного засудження тільки проти тих осіб, які перебувають у міжнародному розшуку. Юристи нагадали, що 16 липня файл Януковича був видалений з бази даних Інтерполу. "Таким чином, Янукович не перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу на даний момент, і проти нього не могла бути розпочата процедура заочного засудження", - пояснили в Aver Lex.

Представники адвокатської контори повідомили, що сьогодні Печерський суд Києва задовольнив клопотання про початок процедури заочного засудження.

"Дивно, як у демократичній європейській країні з незалежним судом і прокуратурою, Президент заздалегідь знає, які дії по справі зробить прокурор, і які рішення ухвалить суд", - зазначили юристи.

Адвокати зв'язали рішення суду з політичним характером переслідування Януковича.

Кримінальну справу проти Януковича, суддів Конституційного суду та ряду інших високопоставлених посадових осіб було зареєстровано в СБУ у квітні 2015 року. Екс-керівництво України звинуватили в злочинній змові з метою зміни конституційного ладу і узурпації влади в країні.

В середині січня Янукович був оголошений в міжнародний розшук, проте в липні його справу зникло з бази даних Інтерполу. Генеральний секретаріат Інтерполу пояснили це скаргою адвокатів екс-Президента, яка повинна бути розглянута у вересні.