ua en ru

Адвокат S.Group: прокуратура проявляє нездоровий інтерес до справи про борги АТБ

Адвокат S.Group: прокуратура проявляє нездоровий інтерес до справи про борги АТБ

Прокуратура Дніпропетровської області проявляє нездоровий інтерес до справи про заборгованості корпорації АТБ перед групою компаній S. Group, що проявляється в грубому порушенні закону - перевищенні прокурором своїх процесуальних повноважень при роботі з цією справою. Таку думку висловив адвокат однієї з компаній, що входять в групу компаній S. Group Руслан Капран, передає прес-служба S. Group.

Він висловив упевненість, що всі незаконні дії правоохоронних органів та інших осіб будуть не тільки оскаржені, а рано чи пізно винні понесуть відповідальність у рамках чинного законодавства.

Адвокат заявив, що мова йде про епізод з обшуком і виїмкою прокуратурою Дніпропетровської області матеріалів справи про заборгованість з Київського апеляційного господарського суду (КАГС).

За даними прес-служби, з листопада 2015 року в КАГС розглядається судова справа №910/19980/15 про стягнення з ТОВ "АТБ-маркет" заборгованості за поставлений товар, інфляційних збитків та 3% річних в загальній сумі 110,5 млн грн. Розгляд справи супроводжується втручанням прокуратури Дніпропетровської області в діяльність судових органів, зазначає адвокат.

Зокрема, як повідомляє прес-служба, 22 грудня 2015 на підставі постанови Бабушкінського районного суду Дніпропетровська за вказівкою прокурора Власенка слідчим управління Нацполіції в області було проведено обшук в приміщенні КАГС.

В ході обшуку було виявлено та вилучено судову справу №910/19980/15 в повному обсязі (29 томів в оригіналах). Розгляд справи було призначено на 23.12.2015. Вилучення його матеріалів зробило неможливим подальший розгляд справи. "Така слідча дія грубо порушує основні конституційні принципи незалежності судових органів і фактично є прямим втручанням у здійснення правосуддя", - зазначає Капран.

Крім того, як заявили в компанії, пізніше Рада суддів України дослідила обставини цього обшуку і своїм рішенням визнала, що в діях працівників правоохоронних органів мають місце ознаки посягання на незалежність судової влади і перевищення ними своїх повноважень. За словами Капрана, відповідність закону і присязі дій суддів у цій справі повинна буде оцінити Вища кваліфікаційна комісія суддів.

1 квітня 2016 року незаконність дій прокуратури підтвердив Жовтневий районний суд Дніпропетровська, повідомила прес-служба.

"Згідно з рішенням, прокурор прокуратури Дніпропетровської області спільно зі слідчим слідчого управління поліції зобов'язані негайно повернути до КАГС всі матеріали судової справи в оригіналах для того, щоб суд міг повноцінно продовжити розгляд спору. Дане рішення суду у відповідності з діючим процесуальним законодавством відразу ж після його винесення набирає законної сили і оскарженню не підлягає", - зазначає Капран.

Однак, за його даними, 4 квітня 2016 року новий прокурор у кримінальній справі Семенюк всупереч чинним кримінальним процесуальним законодавством України, не маючи процесуального права, звертається до Апеляційного суду Дніпропетровської області з апеляційною скаргою на рішення Жовтневого районного суду Дніпропетровська від 01.04.2016 року. При цьому Апеляційний суд Дніпропетровської області прийняв і призначив розгляд цієї скарги на 08.04.2016 р. на 11:00, додав адвокат.

"Такі дії прокуратури Дніпропетровської області свідчать про нездоровий інтерес до судової справи про стягнення заборгованості з ТОВ "АТБ-маркет" і в даній ситуації виникають думки про можливі корупційні зв'язки у рядах прокуратури Дніпропетровської області. Ця справа також може носити і замовний політичний характер. Тому лише прихильність до букви і духу закону суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області, які не підуть на чергове свавілля у цій справі, зможе зупинити це беззаконня. Думаю, судді розуміють, що всім рано чи пізно доведеться відповідати за свої дії", - резюмував адвокат.