ua en ru

Адвокат: прокурори не виконують рішення суду про повернення матеріалів по справі про борги АТБ перед S.Group

Адвокат: прокурори не виконують рішення суду про повернення матеріалів по справі про борги АТБ перед S.Group

Прокуратура Дніпропетровської області в порушення рішення суду не повертає вилучені з Київського апеляційного господарського суду матеріали господарського спору щодо боргу ТОВ "АТБ-маркет" перед підприємствами групи компаній S.Group за поставлений товар. Про це повідомив адвокат S.Group Руслан Капран, передає пресс-служба групи компаній.

За його словами, за цим фактом 8 квітня слідче управління прокуратури Києва розпочало досудове розслідування в рамках відкритої кримінальної справи.


Як зазначає прес-служба, восени 2015 року S.Group отримала в суді підтвердження наявності боргу АТБ за поставлений товар у розмірі 110 млн грн. Відразу після цього прокуратурою Дніпропетровської області за заявою ТОВ "АТБ-маркет" було розпочато розслідування про нібито шахрайські дії з боку одного з підприємств S.Group – ТОВ "Продекспорт-2009", зазначили у компанії.

Повідомляється, що 23 грудня 2015 року в Київському апеляційному господарському суді повинен був відбуватися розгляд чергового етапу господарського спору про борг "АТБ". Однак, за даними прес-служби, 22 грудня слідчий СУ ГУНП в Дніпропетровській області Козинець під керівництвом прокурора прокуратури Дніпропетровської області Власенко в ході обшуку в будівлі суду вилучив всі матеріали ще не розглянутої судом справи. Зазначені обшук і вилучення були проведені на підставі рішення судді Бабушкінського районного суду Дніпропетровська Шевцової.

У S.Group підкреслили, що 4 лютого Рада суддів України дослідила обставини проведеного обшуку і своїм рішенням визначила, що примусове вилучення матеріалів справи з суду не відповідає кримінальному процесуальному закону.

Як зазначається, у Раді суддів вважають, що в діях працівників правоохоронних органів мають місце ознаки посягання на незалежність судової влади і перевищення ними своїх повноважень, а отже є всі підстави для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та організації досудового розслідування "цих незаконних дій співробітників прокуратури".

За інформацією прес-служби, 1 квітня Жовтневим райсудом Дніпропетровська було винесено ухвалу, якою суд зобов'язав прокурора Власенка та слідчого Козинця "негайно" повернути суду всі вилучені в ході обшуку матеріали справи. Дане рішення суду вступило в законну силу в день його винесення та оскарженню не підлягає.

"Однак 4 квітня новий прокурор у кримінальній справі Семенюк А. В. всупереч чинному кримінальному процесуальному законодавству звернувся в Апеляційний суд Дніпропетровської області зі скаргою на вищезазначене рішення Жовтневого районного суду Дніпропетровська. 11 квітня суд відмовив прокуратурі в задоволенні скарги та залишив рішення суду першої інстанції в силі. Однак на сьогоднішній день ні слідчий, ні прокурор не виконують зазначених рішень судів і продовжують ігнорувати вимоги Конституції та законів України", - каже Капран.

Він також нагадав, що згідно ст. 382 КК України, слідчий і прокурор за невиконання рішення суду можуть отримати до 5 років тюремного ув'язнення кожен.