ua en ru

Адвокат: НАБ планує "перевести стрілки" на суд через відсутність доказів проти Мартиненко

Адвокат: НАБ планує "перевести стрілки" на суд через відсутність доказів проти Мартиненко

У Національного антикорупційного бюро (НАБ) відсутні докази причетності екс-депутата Миколи Мартиненка до будь-яких протизаконних дій, тому в цьому відомстві будуть змушені намагатися зберегти "хорошу міну при поганій грі". Про це написав у соціальній мережі Facebook адвокат Ігор Черезов, який представляє інтереси Миколи Мартиненка.

Зокрема, про "погану гру", на думку адвоката, свідчить вимушене зізнання глави НАБУ Артема Ситника в тому, що так званої "справи Мартиненка" не існує в природі.

"Буде розіграна свого роду "двоходівка". По-перше, пан Ситник буде змушений виконати свою публічну обіцянку незабаром передати до суду матеріали справи, де фігурує в якості свідка Микола Мартиненко. Але доказової бази в цих матеріалах немає і в принципі бути не може. Надії НАБУ на звернення до правоохоронних органів деяких європейських країн виявилися марними, там також немає фактів проти Миколи Мартиненка. Правоохоронці фактично стали заручниками гучного піар-шуму, в рамках масштабної дискретитаційної кампанії проти колишнього депутата", - сказав Черезов.

За словами адвоката, "НАБУ, перебуваючи у впевненості, мовляв, "щось та знайдеться", розгорнуло широкий піар на неіснуючій "справі Мартиненка".

"І тепер наші борці з корупцією не можуть відмовитися від своїх обіцянок під страхом втрати лиця. Адже і так успіхи НАБУ більш ніж скромні: орган, в якому працює 422 людини, за рік роботи зміг розслідувати і передати в суд всього 9 кримінальних справ стосовно 11 фігурантів", - заявив він.

Адвокат вважає, що в такому разі незабаром в суд надійдуть бездоказові матеріали в Інтернеті.

"Неважко передбачити, що таку "пустишку" не прийме до провадження жоден більш-менш грамотний суддя. Адже розраховувати на судову перспективу тут немає жодних підстав", - підкреслив Ігор Черезов.

"І тоді настане час другого ходу пана Ситника - звинуватити "продажний український суд" в "розвалі чергової справи". Враховуючи ставлення до судів в нашому суспільстві, це буде логічний вибір "стрілочників", винних у відсутності доказів проти Миколи Мартиненка. Але подібні дії, зрозумілі з точки зору піару, не будуть мати нічого спільного з законом", - додав Ігор Черезов.

Як відомо, Микола Мартиненко раніше добровільно відмовився від депутатського мандата, заявивши про намір юридично спростувати всі звинувачення на свою адресу в якості звичайного громадянина.