ua en ru

Адвокат заарештованого в Німеччині сирійця назвав його самогубство "юридичним скандалом"

Адвокат заарештованого в Німеччині сирійця назвав його самогубство "юридичним скандалом" Фото: Джабер аль-Бакр покінчив з собою в середу ввечері, 12 жовтня, у власній камері

Тюремна адміністрація знала про схильність аль-Бакри до суїциду, але не вжила належних заходів щодо спостереження за ним

Самогубство Джабера аль-Бакри - сирійського біженця, поміщеного в Німеччині у в'язницю за підозрою в причетності до тероризму - є "юридичним скандалом". Про це повідомив його адвокат Олександр Хюбнер, передає ВВС.

Олександр Хюбнер стверджує, що тюремна адміністрація знала про схильність аль-Бакры до суїциду, але, незважаючи на це, не вжила належних заходів щодо спостереження за ним, щоб запобігти самогубство.

"Як подібне могло статися? Він повинен був бути найбільш охоронюваним укладеними в Німеччині", - каже Хюбнер.

Згідно з повідомленням, міністр внутрішніх справ країни Томас де Мезьєр зажадав від підлеглих провести "негайне і всеосяжне розслідування" події.

Міністр юстиції Саксонії Себастіан Гемков повідомив, що заарештований аль-Бакр пройшов психологічний огляд, після чого за ним було встановлено постійне спостереження. Він визнав, що несе відповідальність за самогубство аль-Бакри, але у відставку йти не збирається.

Системи відеоспостереження у камерах немає, тому наглядачі спочатку перевіряли аль-Бакру в камері кожні 15 хвилин, повідомив начальник в'язниці Рольфа Якоба. Він також зазначив, що в день самогубства аль-Бакр був спокійний, його психологічний стан був стабільним. Якоб також визнав, що, ймовірно, було б краще поставити біля дверей камери сирійця постійного охоронця.

За кілька годин до смерті аль-Бакри комісія експертів прийшла до висновку, що перевірки його стану можна проводити рідше - раз в півгодини

Аль-Бакр був заарештований в Лейпцигу в понеділок. За два дні до цього поліція провела обшук у його квартирі в місті Хемніц в Саксонії, виявивши повністю готовий до використання саморобний пристрій, начинений потужною вибуховою речовиною.

За даними слідства, аль-Бакр мав намір підірвати його в аеропорту Берліна.

Джабер аль-Бакр покінчив з собою ввечері 12 жовтня у лейпцігській в'язниці. За даними ЗМІ, підозрюваний в тероризмі повісився у своїй камері.

Нагадаємо, у Німеччині за підозрою в підготовці теракту затримано 3 людини.