ua en ru

Адміністрація США заявила, що встановлення безпольотної зони над Сирією буде набагато складніше, ніж у випадку з Лівією

Встановлення безпольотної зони над Сирією буде набагато складніше, ніж у випадку з Лівією - таку позицію озвучив заступник радника з національної безпеки США Бен Роудс, передає Fox News.

"Ми думаємо, що зараз найкраще підтримати помірну опозицію", - сказав чиновник. За його словами, організація безпольотної зони над арабської республікою "вимагатиме інтенсивного і потенційно безстрокового втручання збройних сил США". Вашингтон також не бажає відправляти до Сирії американських військовослужбовців.

Нагадаємо, що встановлення над Лівією безпольотної зони було санкціоновано Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй в березні 2011 р. Експерти вважають, що воно сприяло падінню режиму диктатора Муаммара Каддафі.

Збройне протистояння влади і опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки президента Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. За даними ООН, з моменту початку збройного протистояння в Сирії загинули понад 93 тис. людей.