ua en ru

Абітурієнти із Криму та Донбасу можуть вступати до українських вишів без ЗНО, паспорту та атестата

Абітурієнти із Криму та Донбасу можуть вступати до українських вишів без ЗНО, паспорту та атестата Фото: абітурієнти (УНІАН)

Абітурієнти із Криму та Донбасу вступатимуть за спрощеною процедурою, склавши лише іспити

В Україні у понеділок, 4 червня, почали працювати понад 70 освітніх центрів, через які абітурієнти з окупованих територій Криму та Донбасу можуть вступати до українських вишів за спрощеною системою. Зокрема, вони можуть зробити це без ЗНО, атестата і паспорту, йдеться у повідомленні Міністерства освіти і науки України (МОН).

Зазначається, що відкрито 35 центрів "Крим-Україна" та 37 - "Донбас-Україна".

"Спрощена процедура полягає в тому, що вступникам з Криму та Донбасу, які звернуться до центрів, не потрібно складати ЗНО. Натомість їм треба пройти державну підсумкову атестацію з 2 предметів - українська мова, історія України, а також скласти вступний іспит з профільного предмета або творчий конкурс. Вступити можна без паспорта і українського атестата", - йдеться у повідомленні.

У МОН також повідомили, що торік через освітні центри для переселенців до українських вишів вступило 1550 абітурієнтів із окупованих територій.

"У середньому процедура вступу триває близько 3-4 днів. Здебільшого на цей час виші забезпечують вступників гуртожитками й загалом намагаються йти їм на зустріч та створювати максимально комфортні умови", - додали в МОН.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що прізвища абітурієнтів із окупованих Криму та Донбасу, котрі подаватимуть документи на вступ до державних закладів вищої освіти України, будуть зашифровані у наказах щодо зарахування вступників.