ua en ru

Абхазія та Південна Осетія не зможуть незалежно брати участь в Олімпіаді в Сочі, - МОК

Директор департаменту по взаємодії з національними олімпійськими комітетами МОК Пере Міро 30 вересня направив офіційний лист в Грузію, в якому повідомляється, що представники Абхазії та Південної Осетії не будуть незалежно брати участь в Олімпіаді в Сочі в 2014 р., в тому числі і журналісти з цих самопроголошених республік. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Національний олімпійський комітет Грузії звернувся до МОК з вимогою розібратися, чому Європейський мовний союз (ЄВС) надає можливість акредитації на Іграх-2014 тележурналістам з Абхазії і Південної Осетії. За словами першого віце-президента НОК Грузії Елгуджа Беришвили, у відповіді Миро підтверджується, що міжнародний олімпійський рух не визнає Абхазію та Південну Осетію.

"МОК підтвердив, що визнає юрисдикцію нашого Національного комітету на всю територію Грузії, визнану ООН і міжнародним співтовариством", - заявив Беришвили.

За його словами, це має відношення і до організаційних питань, включаючи систему акредитації журналістів, що також зазначено в листі Миро.

"Тепер ЄВС повинен вилучити з свого списку Абхазію і Південну Осетію", - сказав Беришвили.

Грузинська сторона не виключає, що штаб-квартира Європейського мовного союзу, розташована в Женеві і за домовленістю з МОК здійснює акредитацію тележурналістів, отримала невірні дані з Росії. Абхазія і Південна Осетія не є членами ЄВС. Грузія представлена в ньому "Громадським телебаченням".

Міністр закордонних справ Грузії Майя Панджікідзе заявила, що задоволена позицією МОК, і підтвердила, що її країна візьме участь в олімпіаді.

Нагадаємо, 22 вересня Панджікідзе заявила, що Грузія може переглянути своє рішення про участь у зимових Олімпійських іграх у російському Сочі, якщо журналісти з Абхазії та Південної Осетії будуть акредитовані на іграх як кореспонденти незалежних держав.