ua en ru

А.Стрижак: Судді КСУ І.Домбровський, А.Дідківський та Я.Мачужак не були відсторонені від участі в засіданнях

Голова Конституційного суду України Андрій Стрижак заявляє, що судді КСУ Іван Домбровський, Анатолій Дідківський та Ярослава Мачужак не були відсторонені від участі у засіданнях. Про це він повідомив під час своєї підсумкової прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
А.Стрижак підкреслив, що комісія КСУ з питань регламенту дійшла до висновку, що питання припинення повноважень суддів не входить до компетенції КСУ. "Комісія зробила висновок, що це питання не входить до компетенції КСУ - вирішувати питання припинення повноважень, тому що за Конституцією судді звільняються органом, який їх призначив, або обрав. Тобто треба йти на Вищу кваліфікаційну комісію, з'їзд суддів, і з'їзд буде вирішувати, чи їх знову обирати, чи обирати нових суддів. Така позиція комісії по регламенту. Тому їх ніхто не відсторонював, ми просто тиждень, чи півтора тижні вивчали це питання. Зараз вони беруть участь (у засіданнях), тому що питання не вирішене", - наголосив А.Стрижак.
Нагадаємо, 22 червня у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України повідомили, що там розглядається питання про легітимність призначення на посади суддів Конституційного Суду Я.Мачужак, І.Домбровського й А.Дідківського, призначених за квотою з'їзду суддів.