ua en ru

А.Клюєв: В Криму планується побудувати сонячних і вітрових електростанцій на 2 тис. МВт

Уряд України планує будівництво в Автономній Республіці Крим сонячних електростанцій загальною потужністю 1 тис. МВт і вітрових електростанцій такою ж сумарною потужністю, заявив в кулуарах 7-го саміту "Ялтинської європейської стратегії" перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, повідомляє прес-служба А.Клюєва.

«Сьогодні на півострові дефіцит потужності складає 1 тис. МВт. Це дорівнює по потужності одному атомному блоку діючих у нас АЕС. Але ми ж в Криму не побудуємо атомний блок, ми не побудуємо тут теплові станції - не будемо ж ми курорт псувати», - відзначив А.Клюєв.

За його словами, найвища сонячна радіація в степовому Криму - в районі Севастополя. Також найбільш сприятливі умови для альтернативної енергетики в Бесарабії - на південному заході Одеської області, відзначив перший віце-прем'єр, додавши, що і там також є дефіцит енергопотужностей.

В той же час, за словами А.Клюєва, уряд підходить до розвитку вітчизняної енергосистеми комплексно. Він пояснив, що для того, щоб побудувати додаткових потужностей на 1 тис. МВт, необхідно закільцювати весь Крим високовольтними мережами, будувати нові підстанцій - це величезні інвестиційні програми. Перший віце-прем'єр-міністр нагадав, що вже будується лінія електропередач Сімферополь-Севастополь.

Відповідаючи на питання про джерела фінансування цих проектів, перший віце-прем'єр-міністр України заявив, що інвестиції йдуть з різних джерел. Зокрема, він нагадав, що був підписаний договір в Китаї про надання Україні 1 млрд дол. під будівництво альтернативних видів енергетики. «Окрім цього ми ведемо переговори з Світовим банком на цю ж тему. Також ці проекти кредитують і українські банки, зокрема «Укрексімбанк»», - повідомив А.Клюєв.

«Зараз ми запустили в експлуатацію сонячну електростанцію на 7,5 МВт. За програмою, на цьому місці в лютому вже буде станція потужністю в 200 МВт, а через два роки - 1 тис. МВт», - заявив він.