ua en ru

А.Клюєв: Україна не планує відновлювати постачання зброї до Грузії

Україна не планує поставляти зброю до Грузії, заявив сьогодні на прес-конференції перший віце-прем'єр країни Андрій Клюєв, коментуючи на прохання російського журналіста інформацію про можливі плани республіки відновити постачання озброєння до Грузії, передає РБК. "Ми зі всіма дружимо, але все, що стосується озброєнь по Грузії, я вперше від вас чую. Думаю, що вас дезінформують", - сказав А.Клюєв. У зв'язку з цим він унеможливив погіршення стосунків України з Росією на грунті грузинського збройового питання. "З Росією у нас братські стосунки", - сказав він.
Нагадаємо, після озброєного конфлікту в Південній Осетії в серпні 2008 р. в Україні виник скандал, пов'язаний з порушеннями законодавства при постачаннях українських озброєнь до Грузії. У вересні 2009 р. Генпрокуратура України спростувала інформацію про нібито низку виявлених в роботі державної компанії "Укрспецекспорт" грубих порушеннях у зв'язку з продажем Грузії зброї і військової техніки. "Перевірками встановлено, що військовослужбовці Збройних сил України (ВСУ) участі в конфлікті не брали (конфлікт Грузії і Південної Осетії в серпні 2008 р.), озброєнь і військової техніки ВСУ на території цієї держави не було, військова допомога грузинській стороні не надавалася", - сказано в повідомленні Генпрокуратури.
У 2006-2008 рр. постачання з України до Грузії товарів військового призначення "здійснювалися по заздалегідь укладених зовнішньоекономічних контрактах відповідно до вимог чинного законодавства України і міжнародних договорів", йдеться в повідомленні.