ua en ru

А.Клюєв: Україна і РФ близькі до підписання домовленості з транзиту нафти

Україна і Російська Федерація (РФ) близькі до підписання домовленості з транзиту нафти. Це підтвердив перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, відкриваючи Міжнародний екологічний форум "Довкілля 2010", передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми близькі до підписання цих питань", - заявив А.Клюєв.
За його словами, поки рано розкривати основні моменти домовленості, оскільки зараз проходить переговорний процес за цією угодою.
Нагадаємо, в кінці червня 2010 р. повідомлялося, що російська сторона передала України проект нової угоди з транзиту нафти. Тоді віце-прем'єр РФ Ігор Сечин повідомляв, що, якщо Україна зробить знижку на транзит через Південний порт, то обсяги транзиту становитимуть від 9 до 17 млн т. Він уточнив, що за основу пропонується взяти модель, яка використовується при реалізації російсько-білоруських транзитних домовленостей.
Низка ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомляли, що проект договору передбачає, що російський уряд гарантує транзит через територію України 30 млн т нафти щорічно протягом трьох років. Україна, у свою чергу, робить прогнозованим зростання тарифів на прокачування нафти, вводячи спеціальну формулу, за якою цей тариф буде розраховуватися.