ua en ru

А.Клюєв пропонує підприємствам ЖКГ брати кредити для розрахунків за газ і знижувати собівартість послуг

Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв пропонує підприємствам
житлово-комунального господарства (ЖКГ), щоб забезпечувати оплату за спожитий газ, брати позики з держбюджету і скорочувати собівартість послуг. Про це А.Клюєв заявив сьогодні в Харкові, де він брав участь в офіційному відкритті окружної дороги після реконструкції, яка проходила в рамках програми підготовки до Євро-2012, передає кореспондент РБК-Україна.
"Можна давати кредитні ресурси. Кабмін і НАК "Нафтогаз Україна" можуть давати позики з держбюджету, робити розстрочку, реструктуризацію боргів. Але тим не менше, потрібно розраховуватися. Скорочувати собівартість послуг, що надаються підприємствами ЖКГ. Ось, наприклад, Закарпатська обл. одна гігокалорія коштує у два рази більше, ніж у цілому по країні. І населення Закарпатської обл. в два рази більше платить, ніж у середньому по країні, і місцеві органи влади досі ніяк не відреагували і не борються за скорочення собівартість послуг. Звичайно, легше підвищувати ціни і кивати на центр", - заявив А.Клюєв.
Також, за словами А.Клюєва, підвищити платіжну дисципліну може заміна керівників окремих підприємств ЖКГ.
Сьогодні перший віце-прем'єр розкритикував керівництво Донецької, Луганської, Харківської, Одеської областей та м. Києва за погані розрахунки за енергоносії, в першу чергу, за спожитий природний газ.
За його словами, загальна заборгованість за газ становить 14 млрд грн.
За підсумками роботи 10 місяців 2010 р. заборгованість за газ у поточному році збільшилася і становить у Донецькій - 1,06 млрд грн, Луганській - 862 млн грн, Одеській - 702 млн грн, Харківської - 539 млн грн та у м. Києві - 723 млн грн. Керівникам цих областей доручено до 1 грудня значно зменшити наявні заборгованості.