ua en ru

А.Клюєв: Уряд створить графіки будівництва по кожному об'єкту на Чорнобильській АЕС

Уряд створить графіки реалізації з кожного об'єкту на Чорнобильській АЕС, оскільки будівництво на деяких об'єктах йде вкрай повільно і мало закінчитися 7-10 років тому. Про це сьогодні повідомив перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв після наради щодо перспектив подальшого виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС, повідомляє прес-служба Кабміну.

"Я дав доручення підготувати мережевий графік по кожному об'єкту, чітко розписати реалізацію будівельного процесу з відповідальними та джерелами фінансування. Ці графіки ми узгодимо з ЄБРР та Єврокомісією. Потім вони будуть затверджені Кабінетом міністрів України і надалі сурово контролюватимуться. Якщо графіки не виконуватимуться - відповідальні будуть покарані", - наголосив А.Клюєв.
Перший віце-прем'єр-міністр перерахував основні будівельні проекти, які реалізовуватимуться сьогодні у чорнобильській зоні: завод з переробки твердих відходів, завод з переробки рідких відходів, а також сховище відпрацьованого ядерного палива "СВЯП-2".
Також А.Клюєв підкреслив, що вже розпочато будівництво нового безпечного конфайнменту і фактично завершена підготовка остаточного проекту, який готувався міжнародними організаціями.
"Остаточна вартість проекту становить 870 млн євро. Дефіцит коштів - 550 млн євро, але це не заважає початку будівництва. 5 жовтня ми будемо в Києві зустрічатися з керівництвом ЄБРР і вирішувати яким чином закінчувати будівництво нового конфайнменту", - зазначив перший віце-прем'єр-міністр.
Крім того, А.Клюєв нагадав, що Президент України Віктор Янукович оголосив наступний рік роком Чорнобиля. Він повідомив, що в квітні відбудеться міжнародна конференція під егідою ООН, на якій уряд планує вирішити всі питання про продовження та завершення будівництва даного об'єкта.