ua en ru

А.Клюєв доручив керівникам ОДА взяти під особистий контроль розрахунки за газ

Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв доручив керівникам обласних державних адміністрацій взяти під особистий контроль розрахунки за природний газ.

Про це повідомляє прес-секретар першого віце-прем'єр-міністра України.

На селекторній нараді за участю всіх керівників областей, м. Києва та Севастополя, А. Клюєв назвав ситуацію з оплатою за спожитий газ вкрай незадовільною.

"Уряд чекає від вас прийняття дієвих заходів щодо безумовного забезпечення стовідсоткових поточних розрахунків і погашення заборгованості", - заявив перший віце-прем'єр-міністр.

Він підкреслив, що на попередній селекторній нараді було рекомендовано місцевим органам виконавчої влади посилити відповідальність керівників підприємств тепло-і водопостачання за дотримання платіжної дисципліни.

"Неефективних керівників потрібно поміняти, дуже багато людей, які не хочуть працювати. Звикли з року в рік накопичувати борги, які потім списуються. Такого більше не буде. Ви розумієте, що за імпортний газ потрібно розраховуватися вчасно?", - Заявив А.Клюєв .
У 2010 р. НАК "Нафтогаз України" реалізувала 30,3 млрд куб. м природного газу на суму понад 43 млрд грн, повідомив А.Клюєв. За його словами, заборгованість складає 6 млрд грн, або 14% від вартості реалізованого газу.

"На населення, бюджетні установи та організації, підприємства теплоенергетики припадає 3,4 млрд грн боргів, у тому числі теплокомуненерго заборгувало 2,8 млрд грн", - заявив перший віце-прем'єр.

Він зазначив, що найбільше занепокоєння викликає стан розрахунків підприємств теплопостачання - станом на 21 вересня ц.р. їхній рівень становить лише 71%.
За даними А.Клюєва, найгірші показники розрахунків тепломереж у Закарпатській області - 33%, Луганській - 33%, Житомирській - 44%, Кіровоградській - 48%, Донецькій - 48%, Хмельницькій - 56% та у м. Севастополі - 39%.

А.Клюєв нагадав голові Ради міністрів Автономної Республіки Крим, головам обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та Мінжитлокомунгоспу, що без забезпечення належного рівня оплати не будуть укладатися відповідні угоди між ДК "Газ України" і підприємствами комунальної теплоенергетики.

А.Клюєв доручив Мінфіну і всім керівникам центральних органів виконавчої влади до 1 жовтня забезпечити повне погашення заборгованості за енергоносії бюджетних установ і організацій.

Крім того перший віце-прем'єр доручив Мінвуглепрому до 1 листопада поточного року поставити повну норму побутового вугілля, надається вугільними підприємствами своїм працівникам, пенсіонерам, інвалідам і сім'ям загиблих працівників.