ua en ru

А.Клюєв та віце-президент ЄБРР домовилися активізувати збір коштів на добудову об‘єктів на ЧАЕС

Перший віце-прем‘єр-міністр України Андрій Клюєв та віце-президент ЄБРР Хорст Райхенбах домовилися активізувати зусилля по збору додаткових коштів до Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки. Відповідна домовленість була досягнута на засіданні спільного комітету "Україна - ЄБРР", повідомляє прес-служба першого віце-прем'єра.

Сторони дійшли згоди підготувати та погодити спільний план дій щодо прискорення вирішення чорнобильських проблем. А.Клюєв та Х.Райхенбах домовилися, що уряд України затвердить чіткі графіки реалізації всіх проектів на ЧАЕС, які будуть погоджені з ЄБРР.
За словами віце-президента ЄБРР, на сьогодні є чіткі оцінки вартості всіх проектів. Х.Райхенбах висловив впевненість, що вони будуть затверджені на Асамблеї донорів у якості основи для подальшого збору коштів.
А.Клюєв нагадав, що Президент України Віктор Янукович оголосив 2011 р. роком вирішення чорнобильських проблем. За його словами, глава держави домовився із генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном про проведення в Україні в квітні наступного року міжнародної конференції, яку буде присвячено 25-им роковинам трагедії на ЧАЕС. За словами Х.Райхенбаха, країни G7 та Євросоюз готові до проведення конференції, яку Україна пропонує провести у квітні 2011 р. Віце-президент ЄБРР висловив надію, що Росія займе більш активну позицію у виділенні коштів на вирішення чорнобильських проблем, а також, що зусилля з пошуку нових донорів принесуть добрі результати. Першим важливим кроком буде зустріч між групою представників країн G8 та України, яка відбудеться у другій половині жовтня, зазначив Х.Райхенбах.
Перший віце-прем‘єр-міністр України у свою чергу повідомив, що всі проблеми фінансування з державного бюджету України проектів на Чорнобильській АЕС будуть вирішені. З іншого боку, Україна та ЄБРР повинні активно попрацювати з донорами, щоб закрити той дефіцит бюджету, який склався на даний момент, заявив А.Клюєв.
Х.Райхенбах повідомив про контакти ЄБРР із керівництвом Франції та висловив сподівання, що головування цієї країни з 1 січня 2011 р. у G8 позитивно вплине на процес збору коштів. За словами А.Клюєва, ця тема має обговорюватися під час візиту Президента України до Франції 7 жовтня.
Віце-президент ЄБРР висловив впевненість, що найближчим часом можна буде укласти основний контракт із фірмою Holtec International (будівництво СВЯП-2), а також, що СП "Новарка" подасть якісний ліцензійний пакет (пакет проектної документації по будівництву НБК). "Якщо вони дотримуються тих термінів, які ми з ними погодили, є надія, що задовго до конференції донорів у квітні цей ліцензійний пакет буде затверджений відповідними державними органами України", - заявив Х.Райхенбах. Ліцензійний пакет №5 передбачає проекти основних фундаментів нового безпечного конфайнтменту, основної споруди НБК, системи основних кранів.
А.Клюєв та Х.Райхенбах є співголовами спільного комітету "Україна - Європейський банк реконструкції та розвитку".