ua en ru

А.Кінах: На обслуговування і погашення держборгу України в 2011 р. з бюджету має бути виділено 85 млрд грн

На обслуговування і погашення державного боргу України в 2011 р. з бюджету має бути виділено 85 млрд грн. Про це на сьогоднішньому засіданні заявив президент "Української спілки промисловців та підприємців" (УСПП) Анатолій Кінах, передає кореспондент РБК-Україна.
"Державний борг України станом на жовтень-місяць становить 51 млрд дол. ...За цей рік він зріс за 9 міс. порівняно з 1 січня 2010 р. на 28%. В тому числі внутрішній борг зріс на 48% і зовнішній - на 27%. Це ті темпи, які створюють величезні ризики для України, бо якщо брати проект бюджету 2011 р., то тільки на обслуговування державного боргу, як суми зовнішнього і внутрішнього плюс гарантований треба спрямувати близько 23 млрд грн, а на погашення треба ще додатково спрямувати ще 62 млрд грн. По суті 85 млрд грн, а це по суті 1\4 частина нашого консолідованого бюджету, треба спрямувати на обслуговування і погашення державного боргу в умовах 2011 р. 2012 рік - не краще", - зазначив А.Кінах.
За його словами, над вирішенням даної ситуації повинна працювати вся держава, а в першу чергу, Національний банк та уряд.
А.Кінах також повідомив, що внутрішній борг України за 9 місяців зріс на 48%, і "це означає, що ці багатоміль`ярдні суми були вилучені через державні цінні папери з реального сектору економіки, бо уряд пропонує дуже сприятливі умови, навіщо ризикувати і кредитувати галузь авіабудування, чи суднобудування, чи іншу, чи АПК, якщо можна отримувати на сприятливих умовах державні цінні папери уряду і спокійно чекати календарної дати, щоб отримати свої відсотки". За словами А.Кінаха, таку політику уряду треба однозначно змінювати, "інакше ми дуже далеко зайдемо".
"Те, що Україні треба, як кажуть, зупинитися, в нас немає сумніву. Загальний борг уже доходить в цілому до 40% ВВП, хоча в світі стандарт 60%, але в умовах України, ми знаємо, і це підтверджують фахівці, 40% це та межа, яку не можна переступати, бо інакше будуть дуже серйозні питання, які стосуються і стабільності, і в цілому фінансової системи", - зазначив президент УСПП.