ua en ru

"Укренерго" відклало відновлення експорту електроенергії.

Україна не експортуватиме електроенергію мінімум два місяці. Вчора в "Укренерго" скасували аукціон на використання електромереж для експорту в квітні, пише «Комерсант-Україна» .

Оператор магістральних електромереж - НЕК "Укренерго" - вирішив не виставляти на аукціон доступ до перетину Бурштинського енергоострову для експорту електроенергії в квітні, повідомила голова аукціонної комісії компанії Тетяна Муравйова. За її словами, "Укренерго" запланувало ремонт ліній електропередачі "Бурштинська ТЕС-підстанція 'Західноукраїнська'" потужністю 330 кВт, а також "Підстанція 'Західноукраїнська'-Альбертирша" (750 кВт).

Україна не експортує електроенергію з 1 березня. Через брак вугілля "Західенерго" було вимушене перейти на дорожчий газ, тому експорт став нерентабельним, пояснював раніше президент НАК "Енергетична компанія України" Володимир Зіневич. Саме з цієї причини скасований і нинішній аукціон, стверджує джерело в "Західенерго".

У Мінпаливенерго розраховують, що дефіцит вугілля газової групи вдасться ліквідовувати вже найближчим часом завдяки рішенню Кабінету міністрів дозволити генераціям купувати паливо не тільки у державних, але і у приватних шахт.

Нагадаємо, до кінця лютого державні енергогенеруючі компанії не могли купувати вугілля на внутрішньому і зовнішньому ринках, оскільки Кабмін ухвалою #1416 від 29 грудня 2009 р. зобов'язав їх в 2010 р. купувати вугілля виключно у ДП "Вугілля України".