ua en ru

"Техснабекспорт" (РФ) візьме участь у тендері "Енергоатому" (Україна) на збагачення урану.

Російський "Техснабекспорт" має намір взяти участь у тендері Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" (Україна) на збагачення урану. Про це повідомив журналістам президент української компанії Юрій Недашковський, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами Ю. Недашковського, заявки на конкурс подали компанії URENCO, USAC, Areva. Ю. Недашковський повідомив, що на прохання учасників терміни подачі пропозицій продовжені до травня.
"Енергоатом" в березні 2010 р. оголосив конкурс на закупівлю урану для забезпечення перевантаження двох енергоблоків ВВЕР-1000 в 2011 р. та щорічної перевантаження трьох енергоблоків ВВЕР-1000 в 2012-2015 рр. У первинному варіанті комерційні пропозиції приймалися до 10 квітня.
"Енергоатом" 30 березня 2008 р. уклав контракт зі шведським підрозділом американської компанії Westinghouse (Westinghouse Electric Sweden AB) на закупівлю ядерного палива в 2011-2015 рр. Щорічно Україна планує закуповувати паливо американської розробки для забезпечення планової перевантаження не менше трьох з наявних п'ятнадцяти енергоблоків ВВЕР-1000.
У 2007 р. "Енергоатом" завершив відбір постачальників природного концентрату урану і послуг з його збагачення для виготовлення 42 касет Westinghouse. Переможцем тендеру в частині постачань урану було визнано українське держпідприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (Дніпропетровська обл.), В частині надання послуг з конверсії і збагачення - ВАТ "Техснабекспорт" (Росія). Паливо поставлено у вересні 2009 р. 27 березня 2010 р. завершено його завантаження в третій блок Южно-Української АЕС, пуск якого намічений на 25 квітня.