ua en ru

"МТС-Україна" заблокувала трафік "Українських радіосистем".

"МТС-Україна" заблокувала трафік Beeline на свою мережу, який компанія направляла транзитом через мережу "Укртелекому", повідомив вчора гендиректор "Українських радіосистем" Олександр Баринов в ході оголошення квартальної звітності оператора. Про це пише «Комерсант-Україна». З минулої неділі компанія вимушена направляти трафік тільки безпосередньо на мережу "МТС-Україна", що обходиться їй дорожче. Як відомо, з початку року "Укртелеком" не розраховується з мобільними операторами за інтерконнект - відповідно, "МТС-Україна" не отримує грошей за будь-який трафік, що направляється транзитом через її мережу.

До цих пір баланс платежів між УРС і "МТС-Україна" був на користь останньої - Beeline відраховував на 30% більше, говорить високопоставлене джерело в УРС. "Але після підписання договору з «Укртелекомом» УРС стало направляти значну частину трафіку транзитом через мережу держмонополії, і баланс платежів за інтерконнект став не на користь «МТС-Украина», - розповідає співбесідник. - Після цього компанія і заблокувала прийом транзитних дзвінків на свою мережу з номерів з кодом «068» і «039».

Директор філіалу об'єднаних продажів "Укртелекому" Ігор Сиротенко відзначає, що держмонополіст не намагається заробляти на транзитному трафіку. "Останнім часом мобільний трафік дійсно виріс, але, можливо, це пов'язано з карантином", - припускає І.Сиротенко.

УРС також ініціює перегляд ставок інтерконнекта з іншими операторами наступного року - компанія пропонує симетрично понизити їх з 50 коп./хв. до 25 коп./хв. Але оператори не згодні з пропозицією УРС. Олександр Баринов побоюється, що сторони не зможуть домовитися і ситуація може дійти до фізичного роз'єднання мереж. "Для нас транзит трафіку через «Укртелеком» - перевірка маршрутизації трафіку на той випадок, якщо оператори займуть непримиренну позицію в питанні ставок наступного року", - пояснює А.Баринов.

Транзитом трафіку через мережу "Укртелекому" стурбовані не тільки в "МТС-Україну". За словами члена Нацкомісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) Владимира Пащука, минулого тижня в комісію звернувся "Київстар" з скаргою на різке зниження прямого трафіку з мереж інших операторів на мережу "Київстару". Високопоставлене джерело в "Київстарі" говорить, що компанія не блокуватиме трафік, хоча юридичні підстави для цього є: "УРС здійснювали транзит у тому числі і міжнародного трафіку через національні мережі, що є порушенням законодавства і достатнім приводом для блокування трафіку".

У НКРЗ заявляють, що можуть лише рекомендувати компаніям утриматися від подібних дій і скоріше усунути головну причину ситуації, що склалася.