ua en ru

"Газпром" побоюється перегляду контрактів на постачання газу до України після зміни влади в країні.

"Газпром" побоюється перегляду контрактів на постачання газу до України після зміни влади в країні, передає "Комерсант-Україна". Про те, що юридичний департамент "Газпрому" вже приступив до підготовки лінії захисту в судах угод про постачання газу до України, які були підписані 19 січня 2009 р., виданню повідомило високопоставлене джерело в компанії. "Кандидат, який має найбільші шанси, за даними соцопитувань, стати Президентом (України), вже завив про намір переглянути ці договори. Тому у вівторок було дано доручення підготувати стратегію їх захисту", - заявив співрозмовник видання.

Нагадаємо, в суботу 9 січня, виступаючи на радіо "Ехо Москви", офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов заявив, що монополія сподівається, що новий Президент України все ж таки не стане переглядати газові угоди. "Контракти довгострокові за шведським правом, і лише через те, що зміниться політичне керівництво, претендувати на зміну контрактів навряд чи вийде", - сказав він. С.Купріянов також підкреслив, що середня ставка транзиту російського газу через Україну у розмірі 2,7 дол. за тисячу кубометрів на 100 км в 2010 р. є ринковою. За його твердженням, в Польщі, де транзит йде новим газопроводом, для якого ще потрібно відшкодовувати витрати на будівництво, ставка нижча. При цьому назва газопроводу і розмір ставки представник російської газової монополії вказати відмовився.
Нагадаємо, раніше про необхідність перегляду існуючих контрактів на постачання газу неодноразово заявляв кандидат в Президенти України Віктор Янукович. Він заявив, що зростання цін на російський газ призвело до скорочення виробництва мінеральних добрив в країні на третину, зупинці низки промислових підприємств і "деіндустріалізації" української економіки.