ua en ru

"Газпром" домовився про оформлення газу на кордоні.

Федеральна митна служба (ФМС) погодилася приймати аванс в 50% від вартості сировини. Про це повідомили у "Газпром експорті", пише РБК daily.

"Газпром" подавав митні декларації, оформлені за кордоном, тобто після оформлення акту прийому-передачі. Проте з квітня 2009 р. ФМС вимагала робити це на основі даних до перетину кордону Росії. У газовій монополії заявляли, що через особливості транспортування природного газу (з урахуванням фізико-хімічних властивостей, закольцованності системи газопостачання України, відсутності маршрутизації) зробити це неможливо. Скільки точно газу і кому буде поставлено, можна визначити тільки після доставки, не раніше.

Центральна енергетична митниця (ЦЕМ) на підставі наказу ФМС з квітня по грудень 2009 р. відмовилася приймати більше 600 повних декларацій (практично за всім експортним обсягом), йдеться в звіті "Газпрому" за четвертий квартал. Монополія вимушена була подавати тимчасові декларації, засновані на прогнозах постачань газу в Європу. Проте в умовах падіння попиту фактично споживачі купували менше запланованого. Монополія підрахувала, що виплата авансом 100% мит щомісячно обходилася компанії в 15-20 млрд руб. додаткових витрат. За її оцінками, компанія вже переплатила більше 60 млрд руб. митного збору. Експортне мито на газ складає 30% від його митної вартості. Крім того, через нові правила, введені митницею, "Газпром експорт" формально втратив право вибирати з підземних сховищ газ, оформлений за тимчасовими деклараціями.

Наказ ФМС №591 від 1 квітня 2009 р., через якій виникла ця колізія, був скасований наказом від 3 лютого. Тому оформлення експорту газу проводитиметься за колишньою схемою. Процедура оформлення поставленого за спірний період на експорт газу зараз узгоджується. "Вся судова практика по оформленню газу на митниці - в користь "Газпром експорту", - відзначили в компанії. - Рішення суду припускають повернення компанії сум переплаченого мита за попередні періоди. Механізм повернення буде узгоджений надалі".