ua en ru

90% витрат українців на комунальні платежі йдуть державі, - журналісти

90% витрат українців на комунальні платежі йдуть державі, - журналісти 90% витрат українців на комунальні платежі йдуть державі

90% витрат домогосподарств на комунальні послуги будуть йти на газ, через облгази, теплокомуненерго та газові ТЕЦ кошти підуть НАК "Нафтогаз України". До такого висновку прийшли журналісти "Апостроф.Економіка" у проекті "Тарифи, МВФ і сімейний бюджет".

Як наголошується, частка витрат на газ зросте в структурі середньої платіжки за комунальні послуги з настанням зимового опалювального сезону. При цьому враховується газова складова в тарифах на тепло і гарячу воду.

Приведення енергетичних тарифів до економічно обґрунтованого рівня – одна з найважливіших вимог основного донора України – Міжнародного валютного фонду.

Автори матеріалу з посиланням на експертів відзначають, що для того, щоб мінімізувати вплив нових тарифів на витрати українців, експерти рекомендують проводити комплесні енергоефективні заходи і робити це всім будинком разом з сусідами.

"В багатоповерхівці практично немає варіантів. Тільки всі разом. Ефективно лише загальне утеплення. Я не розглядаю індивідуальне опалення. Не є його прихильником для багатоповерхівок. Як і клаптикового утеплення. Тільки Загальна енергомодернізація, за єдиним проектом. Можна поетапно, але треба розуміти, що буде з будинком в кінці", - говорить координатор ГО "Експертна платформа з енергоефективності" Ігор Черкашин.

"Для комплексного зменшення споживання тепла потрібно повністю утеплити будинок і встановити індивідуальний тепловий пункт з регулятором подачі тепла відповідно до зовнішньої температури повітря", - сказала Аліна Брезіцька, координатор житлово-комунальних і енергетичних програм Громадянської мережі "ОПОРА".

Як зазначається в матеріалі, профінансувати заходи з енергоефективності можна за допомогою державної програми "Теплий кредит", яка запущена в кінці 2014 року спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України. Програма передбачає держпідтримку при придбанні енергоефективного обладнання та матеріалів. А розмір компенсації коливається від 40 до 70% (в залежності від кількості співвласників квартир, які отримують субсидії).

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), в свою чергу, пропонує програму IQenergy. Передбачено надання фінансової підтримки проектам енергоефективності. Розмір гранту для ОСББ може становити від 25 до 35% обсягу заходів з підвищення енергоефективності будівлі.