ua en ru

У 9 з 11 філософських дисертацій виявлено плагіат, - дослідження

У 9 з 11 філософських дисертацій виявлено плагіат, - дослідження Фото - з відкритих джерел

Великий обсяг плагіату був виявлений у 6 кандидатських і 3-х докторських роботах

Громадська організація "Трон", що відстежує наявність плагіату в наукових роботах, заявляє про наявність великої кількості запозичень чужих робіт без вказівки авторства у філософських дисертаціях, захист яких був запланований на 28 листопада - 29 грудня 2017 року. Про це йдеться у відповідному повідомленні ГО "Трон".

Так, стверджують в організації, з 11 запланованих дисертацій (8 кандидатських і 3 докторських) великий обсяг плагіату був виявлений у 6 кандидатських роботах і 3-х докторських.

"Моніторинг захистів, які були заплановані на період з 28 листопада по 29 грудня 2017 року, виявив, що з 11 запланованих до захисту на цей період філософських дисертацій (у тому числі 3 докторські та 8 кандидатських), 6, в тому числі всі 3 докторські, містили великий обсяг плагіату; ще одна кандидатська дисертація містила багато явних прикладів безграмотності і приховування беззмістовності за псевдонауковою "пташиною мовою". Всі згадані дисертації були допущені до захисту експертними радами відповідних спецрад і отримали позитивні відгуки опонентів. У двох випадках, спецради із захисту (Д 26.053.16 Національного педагогічного університету імені Драгоманова і Д 26.001.27 Київського національного університету ім. Т. Шевченка), вчасно повідомлені про виявлений плагіат в запланованих до захисту дисертаціях (з наданням порівняльних таблиць плагіату та інтернет-посилань на тексти джерел), знехтували цим повідомленням, не знявши дисертації з захисту і проголосувавши (в обох випадках одноголосно) за присвоєння здобувачеві наукового ступеня кандидата філософських наук", - кажуть в організації.

Таким чином, з захисту були зняті всього три роботи. Чотири були вдало захищені, а їх авторам присвоєні відповідні наукові ступені, незважаючи на те, що організація по антиплагіату надала навчальним закладам детальний аналіз з порівняльною таблицею та посиланнями на першоджерело. Серед таких значаться: Національний педагогічний університет. Драгоманова, Харківський національний університет ім. Сковороди, Київський національний університет ім. Шевченка.

У зв'язку з цим активісти звертаються до філософської спільноти України відреагувати на події та дати професійну оцінку.

“Звертаємося до вас - особливо до осіб, які добре відомі і користуються значною повагою в українському філософському академічному співтоваристві - з закликом проявити принципову позицію з приводу цих ганебних фактів. Зокрема, закликаємо дати публічну об'єктивну оцінку тим з названих нижче дисертацій, які були схвалені радою з захисту і знаходяться на розгляді в ДАК, враховуючи наявний в них масовий плагіат та/або інші форми недоброякісності", - відзначають в ГО "Трон".