ua en ru

Із 88 поставлених до Іраку українських БТР-4 завелося лише 56 машин

Із 88 поставлених до Іраку українських БТР-4 завелося лише 56 машин Фото: БТР-4 перед відправленням до Іраку

А зрушити з місця змогли тільки 34 бронетранспортери

Із 88 бронетранспортерів БТР-4, поставлених українською стороною Міністерству оборони Іраку в рамках проблемного "іракського контракту", завести вдалося лише 56 машин, а зрушити з місця змогли тільки 34. Про це йдеться в листі, направленому до "Укрборонпрому" екс-керівником компанії "Укрспецекспорт" А. Коваленком від 28 липня 2014 року, пише DT.UA.

Зазначено, що в цьому документі підводяться підсумки візиту в Ірак у липні 2014 року інспекційної групи держпідприємства "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. А. Морозова" (ДП ХКБМ), відправленої для проведення перевірки якості продукції, поставленої Україною Іраку.

"Із 88 бронетранспортерів БТР-4, поставлених в Ірак і перевірених харківськими спецами, завести вдалося лише 56. Причому 33 із 56 запустили тільки з допомогою пересувних майстерень технічного обслуговування. Із 56 заведених машин рушити з місця змогли тільки 34. На десяти "бетеерах" були несправні (або зовсім не було) стартери", - йдеться в статті.

Крім того, інспектори ХКБМ зафіксували дефекти в роботі 4 прицілів та 8 панорамних пристроїв, а також 10 блоків системи керування вогнем. Несправними були визнані 6 встановлених на бронетранспортерах гармат, 8 кулеметів та 11 автоматичних станкових гранатометів.

"АКБ всіх виробів виведені з ладу і потребують заміни на більш досконалі. Іракська сторона самостійно закупила і встановила на БТР-4 АКБ китайського виробництва… Представниками ДП ХКБМ проведено фотофіксацію й документування тріщин у броньових корпусах", - наголошено в документі.

Повідомляється, що контракт на поставку БТР-4 підписано між дочірнім підприємством "Укрспецекспорту" - ДП "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" та Головним управлінням озброєння і забезпечення Міністерства оборони Іраку 25 вересня 2009 року. Контракт передбачав експортну поставку до Іраку 420 бронетранспортерів із бойовими модулями "Парус", комплектуючими, тренажерами і сервісними послугами на загальну суму 457,5 млн доларів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Сполучені Штати Америки і Саудівська Аравія домовилися про оборонні контракти на 110 млрд доларів.