ua en ru

В портфелі банку "Хрещатик" 85% облігацій "на продаж" виявилися незабезпеченими

В портфелі банку "Хрещатик" 85% облігацій "на продаж" виявилися незабезпеченими Фото: ФГВФЛ продовжує розкривати махінації у банку "Хрещатик"

До того ж емітовані вони були фіктивними фірмами

Нові факти зловживань посадовими особами ПАТ "КБ" Хрещатик"виявлені під час аналізу портфеля цінних паперів установи. Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).


Як повідомляється, на початок квітня поточного року на балансі банку у категорії "Боргові цінні папери, випущені небанківськими фінансовими установами, у портфелі банку на продаж" враховувалися облігації на загальну суму понад 2,27 млрд гривень. Подальший аналіз показав, що, майже 85% з них нічим не забезпечені.

Крім того, емітенти цих цінних паперів мали всі ознаки фіктивності - відсутність основних фондів і виробничих запасів, чисельність працюючих 1-2 особи, отримані кошти від реалізації облігацій прямували як внески у статутні фонди інших підприємств. За попередньою інформацією, у 91,8% випадків компанії, що випускали облігації, виявилися пов'язаними з банком.

Як приклад фонд наводить облігації трьох, пов'язаних між собою приватних компаній, балансовою вартістю понад 370 млн гривень, які знаходяться в портфелі. Як виявилося, незважаючи на різні назви зазначених фірм, всі вони зареєстровані за однією адресою у столиці.

Згідно з проспектом емісії, облігації, випущені однією з цих фірм, балансовою вартістю понад 118 млн гривень, підлягають погашенню з січня 2018 року, а на момент випуску цінних паперів у компанії працювала всього одна людина.

Подальша перевірка майна фірми, продовжує ФГВФО, встановила, що ніякого суттєвого майна за фірмою не зареєстровано, крім права власності на об'єкт незавершеного будівництва - житлово-офісний комплекс банку «Хрещатик» у Вінниці. Таким чином, на сьогодні бачаться істотні ризики непогашення цінних паперів у визначений термін.

Що стосується інших двох компаній, то загальна вартість емітованих ними облігацій складає більше 252 млн гривень, а погашенню вони підлягають вже з грудня 2016 року. У той же час в банку є договори про зворотний викуп частини цих цінних паперів їх емітентами, первинний розрахунок за якими повинен був відбутися 20 квітня цього року. Не складно здогадатися, що кошти так і не надійшли.

Фонду гарантування вкладів вдалося з'ясувати, що ці цінні папери були забезпечені іпотекою земельних ділянок під Києвом, які заарештовані СБУ в рамках кримінального провадження, а на емітентів діє податкова застава. Обставини даних справ встановлюються.

Зазвичай подібні схеми з цінними паперами, зазначає ФГВФО, створюються з метою контролю грошових потоків, а найчастіше для прикриття операцій з виведення коштів банков.За результатами перевірки Фондом будуть подані заяви про вчинення правопорушень керівним складом і посадовими особами ПАТ "КБ "Хрещатик".

Нагадаємо, вчора ГПУ заявила про те, що банк "Хрещатик" видав понад 40 млн доларів кредитів за підробленими документами.