ua en ru

75 об'єктів і споруд Києво-Печерської Лаври передаються в безоплатне користування чоловічому монастирю

75 об'єктів і споруд Києво-Печерської Лаври передаються в безоплатне користування чоловічому монастирю УПЦ (МП). Відповідний проект розпорядження Кабінету міністрів уряд прийняв на засіданні 11 липня.

Як повідомив міністр культури Леонід Новохатько, мова йде про нижню Лавру, інші об'єкти заповідника залишаються у державній власності.

"Прийняття урядового розпорядження юридично впорядкує фактично існуючу ситуацію протягом десятиліть у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічого монастиря)", - заявив Новохатько.

"Хочу підкреслити: мова йде лише про безоплатному користуванні майном, а не про відчуження", - уточнив міністр.

Правовідносини між державною і релігійною громадою передбачені чинним законодавством, зокрема Господарського кодексу. Саме на таких умовах в Києві діють Фролівський жіночий монастир, Свято-Покровський монастир та Церква Різдва Христового біля річкового вокзалу.

Також законодавство передбачає і зворотний шлях: держава може повернути майно, якщо релігійна громада неправильно його містить, - підкреслюється в повідомленні.

Згідно з нинішнім рішенням уряду, витрати на утримання майна тепер повністю покладаються на релігійну громаду.

Як відомо, 27 червня Київська міськдержадміністрація погодила проект, який передбачає повернення культових споруд релігійним громадам.