ua en ru

Понад 70% українців у Польщі не працюють на задекларованої роботі

Понад 70% українців у Польщі не працюють на задекларованої роботі Фото: будівельники (pixabay.com-jarmoluk)

Поляки видали близько 240 тисяч заяв про наймання на роботу

Понад 70% українців, які отримували дозвіл на роботу в Польщі, працюють або в іншій країні Шенгену, або на інший задекларованої роботі. Такі цифри наводить реєстру зайнятості іноземців Міністерства сім'ї, праці і соціальної політики, повідомляє газета "Rzeczpospolita".

Зокрема, згідно з інформацією видання, з 1 січня 2018 року польські роботодавці видали близько 240 тисяч заяв про намір найняти іноземців. Найбільше цих дозволів видали для українців і лише невелику частину - для білорусів. Однак реально почали працювати лише третина - 74 тисячі осіб.

Польські роботодавці подають до центру зайнятості декларацію, що вони хочуть найняти на роботу іноземців. Це стає підставою для видачі робочих віз іноземцям, пізніше замість Польщі отримали візи іноземці їдуть в інші країни Шенгену або працюють на іншій незадекларованій роботі.

У результаті можна зробити висновок, що незважаючи на посилення критеріїв для роботодавців, які повинні інформувати про працевлаштування іноземців, вони продовжують зловживання ситуацією на ринку.

"Це свідчить про використання заяв та дозволів на роботу тільки для отримання візи для іноземця з метою перетину кордону та входу на територію Польщі й, відповідно, у Шенгенську зону", - вважають у Верховної контрольної палати Польщі.

Вважається, що на шахрайстві з візами почали активно заробляти злочинці. За інформацією видання, українці платять злочинним групам 600 злотих, щоб отримати візу. Припускаючи, що близько 150 тисяч цьогорічних декларацій про найм на роботу іноземців могли бути фіктивними, за три місяці злочинці могли заробити 90 млн злотих.

Варто відзначити, що шахрайство з візами - це проблема, з якою Польща бореться з 2012 року, коли було введено спрощену процедуру наймання працівників зі Сходу.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, у березні, уряд Польщі заявляло, що працює над новими положеннями соціально-міграційної політики, які повинні полегшити

https://www.rbc.ua/rus/news/polsha-planiruet-uprostit-protsess-trudoustroystva-1521799202.html