ua en ru

Майже 600 тис. українців в зоні АТО не отримують пенсій і соцвиплат, - ООН

Майже 600 тис. українців в зоні АТО не отримують пенсій і соцвиплат, - ООН Фото: переселенці з зони АТО (rv.gov.ua)

В Управлінні ООН у справах біженців стурбовані обмеженнями на пересування мирних жителів

Близько 586 тис. громадян України, які проживають в зоні конфлікту, з початку минулого року не отримують пенсій і соціальних виплат, оскільки вони не пройшли реєстрацію, запроваджену урядом країни. Про це повідомляє Управління ООН у справах біженців (УВКБ).

При цьому 50 тис. людей з інвалідністю з числа внутрішніх переселенців особливо вразливі. У той же час, їм доводиться стикатися з додатковими труднощами і часто з дискримінацією, наголошують в УВКБ.

"На сході країни, в зоні конфлікту, часто порушують режим припинення вогню. 800 тис. осіб, які проживають в районі лінії зіткнення в Луганській і Донецькій областях, побоюються за своє життя", - йдеться в повідомленні.

За словами представника Управління Андрія Махесича, в УВКБ стурбовані обмеженнями на пересування мирних жителів, зокрема, які перетинають лінію дотику. Він відзначив, що лише за червень через блокпости, встановлені вздовж лінії, пройшло більше мільйона чоловік.

"Людям доводиться вистоювати довгі черги на блокпостах при повній відсутності яких-небудь послуг. Їм ніде взяти питну воду, ні даху над головою на випадок поганої погоди і немає доступу до медичної допомоги", - розповів Махесич.

Крім цього, в УВКБ підрахували, що близько 700 шкіл в зоні конфлікту пошкоджені. У 2017 році за підтримки УВКБ 89 шкіл було відновлено. У той же час, терміново потребують ремонту близько 10 тис. будинків. Від 40 до 60 будівель поблизу лінії зіткнення отримують ушкодження щотижня.

Нагадаємо, Червоний Хрест доставив гуманітарну допомогу на окупований Донбас.