ua en ru

56,4% громадян вважають, що Україна йде в неправильному напрямку, - опитування

56,4% громадян вважають, що Україна йде в неправильному напрямку. Про це свідчать результати опитування, проведеного «Українським демократичним колом» на замовлення Інституту політики 9-15 вересня 2010 р., яке сьогодні презентував віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко.
На його думку, ці показники свідчать про погіршення ситуації, бо, згідно подібного дослідження в травні цього року, 35,7% вважали, що Україна йде у неправильному напрямку, а 42,5% були впевнені, що влада веде Україну правильним шляхом.
«Як відомо, днями Конституційний суд, скоріше за все, зробить серйозний крок до повернення України в конституційний режим 1996 р. зі збільшеними повноваженнями Президента. Натомість, згідно результатам опитування, більшість українців (56,2%) вважають, що найкращим було б не змінювати Конституцію, а забезпечити її виконання», - сказав М.Томенко, зазначивши, що лише 13,3% опитаних вважає, що треба за рішенням суду повернутись до Конституції 1996 р.
Суттєво змінилося ставлення українців і до продовження строку перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Якби референдум з цього питання відбувся сьогодні, то за продовження терміну перебування флоту проголосували б 45,8%, а в травні ця цифра складала 54,3%. Також більшість громадян (43,9%) вважають, що влада не підтримує національну культуру та традиції, з них 13,6% вважають, що нова влада в основному підтримує радянську культуру та традиції, а 30,3% - російську культуру та традиції. Крім того, за даними опитування, 37,1% українців вважають, що ситуація зі свободою слова погіршилася і відроджується цензура.