ua en ru

3 правила страхування, які убезпечать водіїв від руйнування при поїздці за кордон

3 правила страхування, які убезпечать водіїв від руйнування при поїздці за кордон

Як підказує життєвий досвід, навіть невелика аварія може викликати непередбачені наслідки. Особливо якщо станеться ДТП при поїздці в іншу країну, де порядки — суворіше, а "домовитися" з іншими не вийти.

Водіям, які збираються поїхати на особистій або робочій машині в іншу країну, потрібно застрахувати персональну відповідальність. Для цього треба оформити поліс "Зелена карта", який деякі автовласники називають ОСАЦВ для поїздки за кордон. Призначення в обох страховок схоже — вберегти водія від матеріальних стягнень з-за ДТП. Автоцивілка діє на території України, а "карта" — за її межами. Водіям важливо знати ще три ключових правила, за якими діють страхування за кордоном.

Правило №1. Страхування обов'язково для кожного водія

За правилами міжнародної системи страхування Green Card і Закону про ОСАЦВ, кожен український водій зобов'язаний оформляти страховку "Зелена картка" при поїздці за кордон. Страховки цього типу захищають відповідальність водіїв перед іншими учасниками руху на території 48 країн, що входять в систему Green Card. До них належать країни, які межують з Україною, європейські держави, а також деякі країни Азії та Африки. Загалом, страхування в україні влаштовано так, що куди б не зібрався поїхати на машині за кордон, без спеціальної страховки не обійтися. Прикордонники можуть не пропустити порушників через кордон.

Правило №2. Вартість полісів однакова у всіх страховиків та агентів (не завжди)

Вартість полісів для наших водіїв встановлюється об'єднанням страховиків Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ). Теоретично, у всіх страховиків і посередників ціни на поліси повинні бути однаковими. На практиці, ціни на зелену карту відрізняються: водіям іноді пропонують знижки на поліси 5-10%. Найпростіше знайти вигідні пропозиції у інтернеті, порівнявши вартість полісів на страховому агрегаторі Oh.ua за адресою www.oh.ua. У цій ситуації розумно економити, адже надійність компанії не впливає на страховий захист: виплачує компенсації МТСБУ.

Правило №3. Умови страхування загальні для всіх

Всі страхові компанії і посередники в Україні продають поліси "Зелена карта" з однаковими умовами страхування. Головне, що треба знати нашим водіям, — завдяки страховці вони захищені від матеріальних претензій інших водіїв і штрафів дорожньої поліції. Якщо станеться ДТП з вини нашого автомобіліста, матеріальний збиток потерпілим за пошкодження транспорту та за шкоду здоров'ю компенсує МТСБУ. Не важливо, наскільки виявиться збитковою аварія, Моторне бюро виплатить постраждалому 10, 100 тисяч або мільйон євро. У будь-якому випадку, при наявності поліса "Зелена карта" у водія, до нього не буде матеріальних претензій.