ua en ru

У 2019 році МОН впровадить механізм "гроші ходять за вчителем"

У 2019 році МОН впровадить механізм "гроші ходять за вчителем" Фото: Лілія Гриневич (РБК-Україна)

Це дозволить підвищити кваліфікацію педагогів українських шкіл

Міністерство освіти і науки (МОН) України планує із 2019 року почати впроваджувати механізм "гроші ходять за вчителем" задля підвищення кваліфікації педагогів. Про це повідомила Лілія Гриневич, передає прес-служба відомства.

За її словами, принцип такого нововведення у тому, що педагог сам може обрати, де підвищити кваліфікацію, а держава за це заплатить. Наразі МОН готує постанову уряду, де буде прописано механізм надання такого фінансування.

Планується, що існуватиме перелік громадських організацій та установ, в яких таке підвищення кваліфікації можна буде здійснити. Таким чином міністерство хоче долучити кращих спеціалістів та максимально розширити можливості вчителя для підвищення кваліфікації.

За словами Гриневич, прикладом дієвості такого механізму є Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету "Львівська політехніка". Він спеціалізується на навчанні дітей з проблемами зору.

"Ми починали ще 8 років тому з роботи з однією дитиною, зараз їх 24, і батьки везуть їх до нас з усієї України. Також ми по мірі своїх можливостей навчаємо вчителів працювати з дітьми з порушеннями зору, адже вони мають набір дуже специфічних потреб. Тут ми говоримо про обладнане робоче місце, про підручники шрифтом Брайля і вчителя, який цим шрифтом вміє читати", - зазначила керівник закладу Оксана Потимко.

Міністр попросила керівництво Центру поділились досвідом та подати пропозиції щодо обладнання інклюзивно-ресурсних центрів по всій країні, аби вони відповідали потребам дітей з особливими потребами.

Нагадаємо, МОН завершило підготовку правової бази щодо відповідальності за булінг. Законопроект із відповідним доопрацюванням готовий до прийняття у парламенті.

Верховна рада України може прийняти закон про булінг на одному з найближчих засідань, про писало РБК-Україна в матеріалі "Булінг у законі: як депутати пропонують боротися з дитячою агресією". У документ передбачено, що адміністративну відповідальність нестимуть батьки дітей-кривдників або агресори.