ua en ru

В 2018 році "Запоріжгаз" виявив понад 300 випадків крадіжок газу

В 2018 році "Запоріжгаз" виявив понад 300 випадків крадіжок газу Ілюстративне фото (104.ua)

Залежно від розміру крадіжок в кожному з виявлених випадків, сума компенсації може становити від 5 тис. до 120 тис. гривень

У цьому році через втручання в роботу лічильників і несанкціонованого підключення до системи газопостачання жителі Запорізької області завдали державі збитків на загальну суму 8 млн гривень. Це на 20% більше, ніж в 2017 році. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Запоріжгаз".

У 2018 році фахівці "Запоріжгазу" виявили понад 300 випадків крадіжок газу споживачами. Найчастіше мова йде про втручання в роботу лічильника для зменшення його показань і несанкціонованих врізок в газопроводи. Для виявлення крадіжок газу фахівці ПАТ "Запоріжгаз" використовують сучасне обладнання, а також проводять аналіз споживання газу домогосподарствами.

"У випадках виявлення крадіжок газу законодавство передбачає відшкодування споживачем завданих збитків. Залежно від розміру крадіжок в кожному з виявлених випадків, сума компенсації може становити від 5 тис. до 120 тис. гривень", - говорить головний інженер ПАТ "Запоріжгаз" Віталій Нестеренко.

За фактами розкрадань газу фахівці компанії складають акти про порушення, проводять відключення споживачів від газопостачання і стягують завдані державі збитки. Розмір компенсації розраховується відповідно до методики, передбаченої Кодексом газорозподільних систем і залежить від конкретного випадку, чи це врізка в газопровід, чи втручання в роботу лічильника.

Крім донарахувань за завдані збитки, споживачу також необхідно оплатити всі послуги з відключення та відновлення газопостачання, а в разі пошкодження лічильника - його вартість разом з установкою. Крадіжки газу не тільки завдають матеріальної шкоди державі, а й створюють загрозу здоров'ю і життю оточуючих. Тому що самовільне втручання в газопроводи часто стає причиною витоку газу і може стати причиною вибуху.