ua en ru

У 2017 році ПАТ "Хмельницькгаз" інвестує у газорозподільну систему понад 30 млн гривень

У 2017 році ПАТ "Хмельницькгаз" інвестує у газорозподільну систему понад 30 млн гривень Фото: газова труба (twitter.com-NaftogazUK)

Основні роботи із заміни та реконструкції газопроводів будуть проведені у Полонському, Хмельницькому та Старосинявському районах

На сьогодні ПАТ "Хмельницькгаз" обслуговує 17,5 тисяч км розподільних газопроводів Хмельницької області та понад 4,5 тисячі споруд на них. Приблизно 90 км мереж були збудовані ще у 40-х роках минулого століття та потребують термінової заміни. Наразі у Інвестиційній програмі компанії на всі необхідні заходи передбачено 30 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

У 2017 році основні роботи із заміни та реконструкції газопроводів будуть проведені у Полонському, Хмельницькому та Старосинявському районах. Разом з ними, компанія реконструює 60 газорозподільних та шкафних пунктів. Також, в цьому році буде збудовано новий шкафний газорозподільний пункт вартістю 450 тисячі гривень. Він призначений для пониження тиску газу на виході із газорозподільної станції та дозволить забезпечити безперебійну доставку палива більшості побутових споживачів Полонського району та ще низці приватних підприємств.

"Цьогоріч ми запланували реконструювати 17 км газових мереж на суму майже 6 млн гривень, а також відремонтувати та замінити складові газотранспортної ще на 27 млн. гривень, - розповідає технічний директор Олександр Лоб. - Однак, влітку, за сприятливої погоди для виконання більшості робіт, в зв’язку з сезонністю надходження коштів, маємо лише кілька відсотків від загального обсягу фінансування. Наприклад, за останні два роки, через нестачу тарифних надходжень, із запланованих 69 млн гривень, вдалося залучити лише 43 млн гривень. Така недосконала система формування тарифних надходжень, які прив’язані до сезонних обсягів споживання газу, не дають можливості влітку виконувати необхідні роботи в повному обсязі, щоб якісно підготуватися до опалювального сезону, коли зростає навантаження на розподільну ситему".

Щоб не допустити виникнення аварійних ситуацій, фахівці ПАТ "Хмельницькгаз" також проводять регулярне обстеження газорозподільної системи шляхом комплексно-приладового методу та обходом. Так, станом на 1 червня під час планового огляду було виявлено та ліквідовано понад 6 тис. витоків газу, значна частина з яких – на зовнішніх газопроводах, газових стояках та обладнанні споживачів. Загалом, щомісяця аварійними службами "104" ліквідовується в середньому 1,5 тис. витоків.

Наразі існуючий рівень надходжень від тарифу на сьогодні не дає змоги в повній мірі привести до належного технічного стану газопроводи області, суттєво зменшити витоки газу на системі газопостачання та підвищити рівень безпеки його доставки споживачам.