ua en ru

У 2017 році борг підприємств перед "Укртрансгазом" виріс на 8,5%

У 2017 році борг підприємств перед "Укртрансгазом" виріс на 8,5% Фото: ПАТ "Укртрансгаз" (utg.ua)

45 підприємств мають заборгованість за транспортування природного газу

За станом на кінець 2017 року загальна заборгованість підприємств перед "Укртрансгазом" за послуги по транспортуванню газу збільшилася на 184,3 млн гривень (у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року). Про це повідомляє прес-служба компанії.

Загальна заборгованість підприємств-боржників перед ПАТ "Укртрансгаз" складає 2,34 млрд гривень.

"У 2017 році заборгованість підприємств-боржників перед ПАТ "Укртрансгаз" за послуги з транспортування природного газу збільшилася на 184,3 млн грн (8,5%) і становить 2,34 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що майже 117 підприємств скористалися послугами з транспортування природного газу, 45 підприємств мають заборгованість понад 1 млн гривень.

Згідно з інформацією найбільша сумарна накопичена заборгованість у: ПАТ Київенерго – 345 млн гривень, КП " Харківські Тепломережі – 130 млн гривень, ПАТ Криворізька Теплоцентраль – 69 млн гривень, КПТМ Криворіжтепломережа – 39 млн гривень, а також Концерн "МТМ" - 28 млн грвен та ПАТ " Харківська ТЕЦ-5 – 23 млн гривень. В результаті загальна заборгованість цих підприємств становить 77% від сумарної заборгованості.

Сумарна заборгованість з транспортування природного газу магістральними трубопроводами для задоволення потреб установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, перед Укртрансгазом становить 14,6 млн гривень, що на 3,9 млн. гривень (37%) більше, ніж за минулий період.

У 2017 році заборгованість за транспортування газу для промислових споживачів, приєднаних до розподільних мереж, збільшилася на 44 млн грн (30%) і становить близько 151 млн грн.

Переважна більшість таких промислових споживачів оплачують послуги транспортування природного газу через регіональні газопостачальні або газорозподільні компанії.

Серед регіональних газопостачальних підприємств найбільшу сумарну заборгованість мають ПАТ Луганськгаз – 31 млн гривень, ПАТ "Донецькоблгаз – 23 млн гривень, ПАТ" Черкасигаз – 18,8 млн гривень, ПАТ " Донецькміськгаз – 13 млн гривень, ДП Киевгазэнерджи – 10,9 млн гривень, ТОВ Одесагаз-Постачання – 5,7 млн гривень.

"Важливим є те, що вартість транспортування газу закладена у тарифах на газ і тепло, які сплачують кінцеві споживачі в адресу своїх регіональних газопостачальних підприємств і підприємств ТКЕ. Однак вчасно розраховуватися з Укртрансгазом вони не поспішають, системно накопичуючи борги і займаючи сумнівні позиції лідерів-неплатників національного ринку газу", - підкреслили в "Укртрансгазі".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що найбільшим боржником серед промислових підприємств України є "Одеський припортовий завод" (ОПЗ). Станом на 31 січня 2018 року розмір сукупна заборгованість ОПЗ перед ПАТ "Укртрансгаз" складає 473,3 млн гривень.