ua en ru

У 2016 році лише 5 з 362 хабарників отримали тюремні строки, - розслідування

У 2016 році лише 5 з 362 хабарників отримали тюремні строки, - розслідування Фото: понад 300 хабарників отримали вироки в 2016 році

При цьому один з них втік від слідства і знаходиться розшуку

В Україні за минулий рік лише 5 з 362 хабарників отримали тюремні терміни. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру судових рішень, передають "Наші гроші".

Повідомляється, що серед засуджених - голова Новошмідтівської сільради (Миколаївська область), начальник Миколаївської виправної колонії (Львівська область), військовий ЗСУ, оперуповноважений карного розшуку міліції Харкова і податковий інспектор з Одеси. Всі вони отримали до 5 років позбавлення волі, при цьому податківець переховується від слідства і знаходиться в розшуку.

Також повідомляється, що всього в 2016 році винесено вироки за хабарі щодо 362 осіб, з них троє - чиновники категорії "А", а їхні вироки поки ще знаходяться в апеляції. Зокрема, мова йде про екс-заступника голови Держінспекції сільського господарства України Ігоря Немирівського, якого засудили до 10 років в'язниці за хабар у 375 тис. гривень, про екс-голову Бобровицької РДА (Чернігівська область) Миколу Супруна, засудженого до 7 років позбавлення волі за 45 тис. гривень. Третім чиновником категорії "А" є екс-голова Петриківської РДА (Дніпропетровська область) Петро Лісний, якого виправдали у справі про отримання 400 млн доларів хабара.

З усіх 362 засуджених більше половини отримали штрафи, в основному від 17 до 25,5 тис. гривень. Крім того, 40 осіб були виправдані, 13 арештовані, 34 засуджені умовно, а 44 засудили до тюремних термінів. Більшість засуджених брали хабарі вже після Революції Гідності.

Нагадаємо, раніше чиновника одеської філії "Укрзалізниці" спіймали на хабарі у 10 тис. доларів.