ua en ru

Понад 20 тис. фізосіб акціонерів продовжують залишатися "заручниками" суду, - активіст

Понад 20 тис. фізосіб акціонерів продовжують залишатися "заручниками" суду, - активіст Активіст заявив, що суд знову не зміг забезпечити передачу матеріалів справи в апеляційну інстанцію

Суд переніс розгляд апеляційної скарги ТОВ "Джером секьюрітіз" на рішення судді Новака

Апеляційний суд міста Києва у четвер, 26 січня повторно переніс розгляд апеляційної скарги ТОВ "Джером секьюрітіз" на рішення слідчого судді Печерського суду Романа Новака, згідно з яким були заблоковані операції за рахунками цього депозитарної установи. Про це повідомив представник ініціативної групи депонентів-фізосіб Олександр Карпенко, уточнивши, що засідання перенесено на 9 лютого.

Як зазначив активіст, аналогічна ситуація склалася з ТОВ "Перше реєстраційне бюро" (ПРБ). Клієнтами зазначених компаній є понад 20 тис. фізичних осіб-акціонерів.

За його словами, розгляд скарги по суті знову відкладено у зв'язку з тим, що Печерський суд знову не зміг забезпечити передачу матеріалів справи в апеляційну інстанцію.

"Навмисне це робиться або не вистачає людського ресурсу у самого затребуваного в країні суду - не зрозуміло. Але люди продовжують перебувати фактично заручниками ГПУ і суду. Хто за це в кінцевому підсумку відповість, нам невідомо", - зазначив Карпенко.

Він повідомив, що ініціативна група фіксує кожен випадок порушення майнових прав клієнтів зазначених компаній. Ці матеріали будуть прикріплені до колективного судового позову фізосіб депонентів.

Нагадаємо, в грудні 2016 року за клопотанням Генеральної прокуратури України Печерський районний суд Києва заблокував операції по рахунках двох зберігачів ТОВ "Джером секьюрітіз" і ТОВ "Перше реєстраційне бюро" (ПРБ).

Національний депозитарій України виконав зазначене рішення суду і без надання пояснень заблокував рахунки-ідентифікатори депозитаріїв. Депозитарні установи досі не отримали офіційних копій зазначених ухвал Печерського суду. Також вони відсутні в публічному доступі в Єдиному реєстрі судових рішень України.

Раніше партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський зазначав: "Правоохоронці, а потім і слідчий суддя помилково або з інших міркувань ототожнили майно депозитарію з майном його депонентів (клієнтів)".

"Глава Нацдепозитарію Міндаугас Бакас особисто повинен нести відповідальність за те, що права депонентів грубо порушуються і з'являються штучні перешкоди у здійсненні ними господарської діяльності", - заявив Доманський.