ua en ru

17 квітня: всі свята на сьогодні

17 квітня: всі свята на сьогодні Фото: 17 квітня - свято Йосипа Співця (pixabay.com/paulbr75)

17 квітня 2018 року відзначається народне свято Йосипа Співця. За прикметою, з цього дня "рік повертає на літо"

Всі свята 17 квітня в Україні та світі, іменинники дня, традиції, а також прикмети релігійних і народних свят - в матеріалі Styler.

17 квітня: яке сьогодні свято в Україні та світі

З ініціативи ООН та Всесвітньої організації охорони здоров'я 17 квітня відзначається Всесвітній день гемофілії. Гемофілія - ​​невиліковна хвороба, яка передається у спадок, характеризується порушенням процесу згортання крові. Найвідомшою носійкою захворювання була англійська королева Вікторія, яка передала її багатьом своїм нащадкам. Саме тому гемофілію часто називали "царської хворобою".

17 квітня відзначається Всесвітній день гемофілії, найвідомішою носієм якої є королева ВікторіяФото: 17 квітня відзначається Всесвітній день гемофілії, найвідомішою носієм якої є королева Вікторія (pixabay.com/PaulHampshire)

У сучасному світі, при своєчасному виявленні і лікарській підтримці, хворий на гемофілію може вести повноцінне життя. Дата 17 квітня була встановлена ​​для підвищення інформованості населення про дане захворювання, на честь засновника Всесвітньої організації гемофілії Френка Шнайбеля, який народився в цей день.

День пожежної охорони - професійне свято працівників пожежної охорони України, встановлене в 2013 році на 17 квітня. В даний час пожежні підрозділи входять до структури Державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС). Тому українські пожежні відзначають своє свято не тільки 17 квітня, але і 17 вересня (День рятувальника), як і інші співробітники ДСНС.

17 квітня: яке сьогодні свято у православних і католиків

17 квітня 2018 року православні віруючі відзначають Радоницю. День поминання померлих родичів щорічно припадає на вівторок після завершення Світлої пасхальної седмиці. За традицією, на Радоницю прийнято відвідувати кладовища, щоб пом'янути покійних близьких.

Католики в цей день згадують святу Катерію Текаквіту, Папу Римського Анікета.

Яке народне свято припадає на 17 квітня: прикмети дня

Йосип Співець - так в народі назвали Йосипа Піснописця, сицилійського ченця, який мав талант до написання пісень. 17 квітня церква вшановує пам'ять преподобного, а наші предки помітили, що до цього дня починають скрекотати цвіркуни і заводять пісню журавлі. Цю птицю вважали захисником від злих сил, і на Йосипа Співця поклонялися їм з вдячністю.

За прикметою, з прильотом журавлів на Співця "рік повертає на літо" і встановлюється тепла погода. "Перша ластівка - ще не весна, справжню весну журавель на крилах несе".

7 квітня - народне свято "Вільхові оглядини"Фото: 17 квітня - народне свято "Вільхові оглядини" (pixabay.com/Curriculum_Photografia)

17 квітня також влаштовувалися "Вільхові оглядини":

  • Якщо на вільсі листя розпускаються раніше, ніж на березі - до дощового літа.
  • Багато "сережок" на вільсі - до багатого врожаю вівса.

Іменинники 17 квітня

День ангела 17 квітня святкують власники таких імен: Адріан, Амвросій, Веніамін, Георгій, Зосима, Іван, Йосип, Каллінік, Марія, Микита, Никифор, Микола, Пафнутій, Феодор, Феона, Фервуфа, Фома, Яків.

Куди поїхати на травневі свята в Україні (video.rbc.ua)