ua en ru

14 українських компаній імпортували російські добрива, - ЗМІ

14 українських компаній імпортували російські добрива, - ЗМІ За даними ЗМІ, перші місця по вартості ввезених добрив посідають українські "дочки" великих російських виробників

Російські азотні мінеральні добрива з 1 по 12 січня і з 1 по 6 лютого імпортували 14 українських компаній

Російські азотні мінеральні добрива (карбамід, аміачну селітру, сульфат амонію і карбамідо-аміачну суміш) з 1 по 12 січня і з 1 по 6 лютого імпортували 14 українських компаній. Про це повідомляють українські ЗМІ з посиланням на дані митної статистики.

Зокрема, за даними видання, всього за цей період було імпортовано 71,855 тис. тонн міндобрив зазначених найменувань на 15,142 млн доларів.

Відзначається, що перші місця по вартості ввезених добрив посідають українські "дочки" великих російських виробників міндобрив "ФосАгро-Україна" і "Єврохім-Україна". Вони поставили близько 70% міндобрив від загального обсягу експорту за зазначений період.

Крім того, за даними видання, в п'ятірку найбільших імпортерів увійшли – трейдери "Агроімпорт ЛТД", "Агротрейд НД" і "Агротрейд Україна ЛТД". Відзначається, що частка першої п'ятірки в обсязі поставок становить більше 93%.

З посиланням на дані української митної статистики, ЗМІ писали, що за роки конфлікту з Російською Федерацією Україна заплатила за російські азотні добрива 550,605 млн доларів.

Також повідомлялося, що 27 грудня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) ввела антидемпінгові мита в розмірі 4,19%-31,84% на імпорт карбаміду і КАС (карбамідно-аміачної суміші) з Росії з березня 2017 року на 5 років до березня 2022 року. Рішення повинно було вступити в силу з березня 2017 року, але було призупинено МКМТ в лютому.

Раніше Союз хіміків України звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та Міністерства економічного розвитку і торгівлі з проханням якомога швидше ввести мита на імпорт карбаміду і КАС (карбамідно-аміачну суміш) з Росії, а також збільшити існуючі мита на імпорт аміачної селітри з Росії. На думку експертів, Росія намагається повністю захопити український ринок міндобрив.

alt

Перелік компаній-імпортерів російського карбаміду, аміачної селітри, сульфату амонію і карбамідо-аміачної суміші з 1 по 12 січня і з 1 по 6 лютого (джерело фото – УН)