ua en ru

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

У 2013 р. інвестори робили великі ставки на зростання японської економіки, за традицією облягали правління корпорацій, інвестували в американське охорону здоров'я напередодні реформи Obamacare, повертали в "велику гру" обанкроченную в кризу General Motors, воювали за фінансову модель Herbalife і сперечалися про етичність бізнесу онлайн-казино. І все-таки керуючі хедж-фондами і трейдери не встигали за темпами зростання фондового ринку. Однак самі гравці наполягають, що відповідність біржовим параметрами для них більше не самоціль: заробляти багато грошей на Уолл-стріт тепер можна і відстаючи від критерію 32-відсоткового зростання прибутку, характерного для компаній, включених в індекс S&P 500. Тому доказ - 22% доходу від інвестицій фонду Джорджа Сороса Soros Fund Management. Легенда Уолл-стріт в 2013 році заробив 4 млрд дол., ставши найуспішнішим керуючим у світі.

Про найбільш успішних керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року йдеться у статті видання Forbes.ru

1. Джордж Сорос

Дохід фондів в 2013 році: 4 млрд дол.

Культовий інвестор не втрачає хватки, незважаючи на похилий вік. 2013-й виявився вдалим роком для Сороса: його сімейний хедж-фонд Soros Fund Management отримав віддачу від інвестицій понад 22%. Цього не вистачило для того, щоб обігнати американський фондовий ринок, але все одно принесло мільярдерові багато грошей.

Сорос не вникає в оперативну діяльність Soros Fund Management, розпоряджається 29 млрд дол. особистого стану інвестора та коштами, переданими їм благодійним організаціям. Справами SFM керує Скотт Бессент, інвестиційний директор фонду. Сорос зберігає контроль над стратегічними питаннями розвитку. Гра на зниження ієни на початку 2013 року вдалася SFM настільки, що принесла фонду 1 млрд дол. доходу.

Крім того, в минулому році Сорос брав участь у сутичках з конкурентами. Він зробив ставку на Herbalife, коли інший мільярдер, сколотив статки на інвестиціях, - Білл Екман - оголосив хрестовий похід проти фінансової моделі компанії. Разом з Карлом Айканом Сорос вклався в акції виробника біодобавок, і на час став найбільшим міноритарієм.

Майбутній інвестор народився в Будапешті, пережив нацистську окупацію Угорщини і навчався в Лондонській школі економіки, поки в 1969 році не створив свій перший хедж-фонд. З тих пір він заробив репутацію одного з найбільш рішучих і далекоглядних гравців Уолл-стріт.

2. Девід Теппер

Дохід фондів у 2013 році: 3,5 млрд дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

Колишній трейдер Goldman Sachs, Теппер створив новий стандарт для керівників хедж-фондами. Він давно вже демонстрував феноменальну віддачу від інвестицій, але особливо яскраво професійні вміння інвестора проявилися після кризи. У 2013 р. 56-річний засновник Appaloosa Management перевершив результати американського фондового ринку і більшості колег по цеху, так як його найбільший фонд відзвітував про прибуток, що перевищує 42%. За останні п'ять років хедж-фонд Теппера приносив чистий прибуток у річному обчисленні майже 40%, а валовий - приблизно 50%. В кінці року він компенсував інвесторам частину грошей - це стало вже традицією в Appaloosa. У 2013 році Теппер заробив 3,5 млрд дол.

Його фонд зазначив двадцяту річницю, пообіцявши пожертвувати 20 млн дол. на благодійність. Крім того, Теппер в минулому році виділив грант у 67 млн дол. університету Карнегі Меллон - в додаток до 55 млн дол., наданим раніше, а також продовжив підтримувати ряд інших освітніх програм.

3. Стів Коен

Дохід фондів у 2013 році: 2,3 млрд дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

У 2013 р. хедж-фонд Коена SAC Capital Advisors визнав себе винним у незаконних операціях з цінними паперами на конфіденційній основі і погодився сплатити федеральному уряду 1,8 млрд дол. штрафів і пені. Формальні звинувачення були пред'явлені двом співробітникам фонду. Незважаючи на всі пригоди, 58-річний Коен продовжував робити те, що вміє найкраще - укладати вигідні угоди і заробляти гроші. SAC Capital отримав у 2013 році 19% доходу від інвестицій.

4. Джон Полсон

Дохід фондів у 2013 році: 1,9 млрд дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

Полсон безумовно зробив самий вражаючий камбек року на Уолл-стріт. Після затяжного трирічного кризи 58-річний інвестор повернувся у вищу лігу. Його Recovery Fund, керуючий 2,7 млрд дол., показав дохід на інвестований капітал 63%, фонди Paulson Enhanced - 33%, фонди Advantage - більше 26%. За оцінками, до 80% активів під управлінням компанії Полсона Paulson&Co сукупною вартістю 20 млрд дол. досі мають хороший потенціал зростання. Єдиною не спрацювала ставкою в минулому році для інвестора стало золото. Падіння цін на дорогоцінний метал на 28% не тільки скоротило доходи фонду Gold Fund, більша частина акцій якого належить Полсону, але й завдало шкоди доходів від вкладів в золоті, які він розмістив в інших хедж-фондах.

5. Карл Айкан

Дохід фондів у 2013 році: 1,7 млрд дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

Всюдисущий Карл Айкан в 2013 році бився з Майклом Деллом, допоміг видавити Обрі Макклендона з Chessapeake Energy, уклав приголомшливу угоду з Netflix, в альянсі з Соросом бився з інвестором Біллом Екманом за Herbalife і відкрито тиснув на Apple, намагаючись збільшити програму зворотного викупу акцій. Зрештою інвестиційний фонд Айкана отримав в 2013 р. прибутковість від інвестицій 31%, і це досить значний показник.

6. Джеймс Саймонс

Дохід фондів у 2013 році: 1,1 млрд дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

"Король алгоритмічної торгівлі" в 2010 р. відійшов від справ свого хедж-фонду Renaissance Technologies, керуючого активами на 25 млрд дол. Але у свої 75 років Саймонс продовжує впливати на справи фірми і отримує дохід від її фондів, особливо від загадкової і постійно приносить прибуток "стратегії чорного ящика", відомої під назвою "Медальйон". Цей випускник Массачусетського технологічного інституту починав як математик-теоретик і працював дешифровщиком в американському міністерстві оборони під час в'єтнамської війни. Пізніше він очолив факультет в університеті Стоуні Брук в штаті Нью-Йорк. У 1982 році заснував Renaissance, чия штаб-квартира знаходиться в Іст-Сетокете, штат Нью-Йорк. Фонд з допомогою комп'ютерного моделювання виявляє неефективні високоліквідні цінні папери. Саймонс пожертвував мільярд з гаком доларів своєму благодійному фонду Simons Foundation, він очолює організацію "Математика для Америки" і підтримує дослідження в області аутизму.

7. Рей Даліо

Дохід фондів у 2013 році: 900 млн дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

Король "багатих" хедж-фондів 64-річний Рей Даліо управляє найбільшою профільною фірмою у світі, Bridgewater Associates, чиї активи оцінюються приблизно в 150 млрд дол. Два останніх роки були непростими для Даліо. Прибутковість його фонду All Weather в 2013 році зменшилася на 4%, незважаючи на те, що стратегія паритету ризику, як вважається, дає хороші показники практично завжди. Pure Alpha, великий хедж-фонд Bridgewater, збільшив свої показники приблизно на 5%. У 2012 році його прибутковість зросла менше ніж на 1%, і таким чином вона протягом двох років підряд була меншою, ніж в середньому по ринку. Незважаючи на це, низькі показники останніх років не зменшили ані популярності Bridgewater, ні поваги по відношенню до нього з боку інвесторів.

8. Кен Гріффін

Дохід фондів у 2013 році: 900 млн дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

45-річному Кену Гріффіну продовжує везти вже кілька років поспіль. Для його фондів Kensington і Wellington, що входять до складу чиказької фірми Citadel, 2013 рік виявився вкрай успішним, незважаючи на те що вони пленталися в хвості американського фондового ринку. Основні фонди Citadel, распоряжающейся активами на 16 млрд дол., показали прибутковість 19% після 25% в 2012-м і 20% в 2011-м.

9. Ларрі Роббінс

Дохід фондів у 2013 році: 750 млн дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

Ларрі Роббінса можна назвати керуючим року. Його хедж-фонд Glenview Capital показав прибутковість 43%, а менший за розмірами Glenview Opportunities - близько 100%. Роббінс у 2013 році зробив велику ставку на інвестиції в акції медичних установ, так як вважав, що ті отримають більший прибуток від реформи системи охорони здоров'я їм. Барака Обами - Obamacare. Але в цілому він грав у 2013 році на підвищення, максимально використовуючи цінні папери для зростання прибутку. 44-річний Роббінс заснував свій хедж-фонд Clenview Capital Management у 2001 році. Сьогодні він розпоряджається активами приблизно на 7,5 млрд дол.

10. Леон Куперман

Дохід фондів у 2013 році: 730 млн дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

Сімдесятирічний Куперман вже два роки заявляє про дуже хороших показниках. У 2013 році його фонд Omega Advisors, під управлінням якого активи на 9 млрд дол., оголосив про прибутковість 30% після 25% у 2012-м. Куперман виріс в Південному Бронксі і починав в 1965 році як інженер служби контролю якості фірми Xerox. Потім він отримав MBA в Колумбійському університеті і прийшов на роботу в Goldman Sachs, де дійшов до посади голови відділу керівництва активами банку. Він пішов звідти в 1991 році і заснував Omega, власну компанію по управлінню коштами. У 2013 році Куперман продовжував свою активну благодійну діяльність, виділивши 25 млн дол. коледжу Хантер при університеті міста Нью-Йорк.

11. Пол Тюдор Джонс II

Дохід фондів у 2013 році: 700 млн дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

Головний фонд Джонса BVI Global Fund показав у 2013 р. прибутковість вище 14%. Джонс, уродженець Мемфіса, штат Теннесі, і випускник університету Вірджинії, почав займатися інвестиціями в 1976 році, спочатку як клерк, потім як успішний трейдер, що працював з бавовною. У 1980 році, коли йому було лише 26 років, він створив Tudor Investment Corporation і прославився, зігравши в 1987 році на зниження і обрушивши фондовий ринок. Джонсу належить нерухомість у таких місцях, як Флорида-Кіс і Танзанія. Він заснував у Нью-Йорку благодійну організацію для боротьби з бідністю Robin Hood Foundation, яку протягом багатьох років підтримували й інші мільярдери зі світу хедж-фондів.

12. Деніел Леб

Дохід фондів у 2013 році: 700 млн дол.

Топ-12 найуспішніших керівників хедж-фондами і трейдерів 2013 року

У засновника і керуючого хедж-фондом Third Point, під управлінням якого активи вартістю 14 млрд дол., включився у велику битву за Herbalife, наважившись воювати з такими титанами, як Джордж Сорос і Карл Айкан. Крім того, він став безпосереднім бенефіціаром корпоративного скандалу в Yahoo, в результаті якого на посаду генерального директора інтернет-компанії була запрошена "перша леді Google Марісса Майєр. Також Леб долав своїм тиском менеджмент стагнуючого гіганта ринку споживчої електроніки японської Sony. Але образилися на нього не в Країні висхідного сонця, а в Голлівуді, де зірковий актор Джордж Клуні накинувся на інвестора за його критику підрозділу Sony, відповідального за розваги. Зрештою, флагманський хедж-фонд Леба показав у 2013 році прибутковість 25%. У минулому році інвестор разом з Підлогою Зінгером і Human Rights Campaign, найбільшої американської організації з захисту прав ЛГБТ, запустив нову ініціативу, яка спрямована на захист прав сексуальних меншин по всьому світу.