ua en ru

"Зелена" ідея набирає популярність в Україні, Європі та СНД, - Олександр Прогнімак

«Зелені» партії і суспільні рухи стали важливою складовою політичних систем і реформ в більшості країн Європи. Про це під час Невського екологічного конгресу заявив лідер партії «Зелені», глава Євразійського Об'єднання Зелених Партій (ЄОЗП) Олександр Прогнімак.

«Ми можемо на власні очі переконатися в реальних результатах їх діяльності на прикладі європейського екологічного законодавства - чи не самого вимогливого і регламентованого. Тенденції зростання популярності «зелених» ідей в останні роки спостерігаються і в Україну», - зазначив Прогнімак.

Він підкреслив, що Україна, Росія, Білорусь і Казахстан в повній мірі відчули на собі наслідки світової екологічної та економічної криз, породжених необмеженим використанням матеріальних та енергетичних ресурсів. «Саме життя показала, що необхідно міняти підхід до природи. І в першу чергу - саму філософію, переходячи до «зеленого» способу життя. Сприяння вирішенню екологічних проблем є головним завданням «зелених» СНД, об'єднаних партією «Зелені» в рамках ЄОЗП», - підкреслив лідер партії «Зелені».

Він також озвучив ряд важливих «зелених» ініціатив: створення Міждержавної екологічної палати як міжнародного представницького органу неурядових організацій при МПА СНД; розробку спільної програми адаптації країн СНД до процесів глобальних кліматичних змін та реагування в разі виникнення пов'язаних з кліматичними змінами стихійних лих; активізацію взаємодії природоохоронних міністерств і відомств країн СНД з питань планування та реалізації заходів щодо запобігання негативних змін навколишнього середовища та захисту від природних катаклізмів.

Також ЄОЗП пропонує включити представників «зелених» політичних партій і рухів в експертну групу держав - учасниць СНД з доопрацювання проекту Угоди про співробітництво в галузі охорони навколишнього середовища, а також створити при Департаменті зі співробітництва у сфері безпеки та протидії новим викликам і загрозам Виконкому СНД Громадську Раду з включенням до її складу представників «зелених» політичних партій і рухів.

«Важливим завданням «зелених» СНД є забезпечення свого представництва в парламентах, що дозволить впливати на зміст екологічного законодавства. Тому для партії «Зелені» вкрай важливі вибори в Раду, на яких ми розраховуємо створити «зелену» фракцію для захисту інтересів усіх українців», - резюмував Олександр Прогнімак.