ua en ru

"Південний потік" не сприяє диверсифікації енергетичних ресурсів, - Фюле

"Південний потік" не є пріоритетом для Європейського союзу, тому що цей проект принесе точно такий же газ, який ми отримуємо з інших країн. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле.

"Південний потік" не є пріоритетом для Європейського союзу, тому що цей проект принесе точно такий же газ, який ми отримуємо з інших країн. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле (на фото).

"Але це не означає, що ми проти "Південного потоку". Просто всі держави-​​члени Євросоюзу мають дотримуватися однакових стандартів і правил, за які у Євросоюзі голосували, - щодо охорони навколишнього середовища, щодо конкурентного середовища. Ці питання потрібно з'ясувати, перш ніж продовжувати роботу над проектом "Південний потік". Я можу вважати, що "Південний потік" не допомагає диверсифікації енергетичних ресурсів, але, з іншого боку, є держави, які хочуть у такому проекті брати участь - і мають на це право, але дотримуючись правил Євросоюзу", - зазначив Фюле.

За словами єврокомісара, Європейська комісія сама зробила пропозицію державам-членам і партнерам, щоб від їхнього імені "всі відкриті питання ми вирішували з Москвою". "Зараз, звичайно, залежить від Москви, від ситуації на сході України, щоб можна було продовжувати ці переговори", - додав він.

При цьому Фюле наголосив, що у ЄС зараз ведеться активна робота зі створення "різних газових конекторів" не тільки між державами-членами Євросоюзу, але і з партнерами на Балканах, зокрема із Сербією, щоб сприяти виникненню відкритого ліберального ринку природного газу. "Європейська комісія багато разів робила заяву про підтримку південного коридору, який привів би до нас газ з Азербайджану та інших держав, щоб у нас було більше джерел", - зазначив також єврокомісар.

"Південний потік" - глобальний інфраструктурний проект "Газпрому" з будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря до країн Південної і Центральної Європи. Перші поставки газу газопроводом мають розпочатися наприкінці 2015 р. На проектну потужність його планується вивести у 2018 р. Оціночна вартість проекту - 16 млрд євро.

Морська ділянка "Південного потоку" пройде дном Чорного моря від компресорної станції "Руська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна протяжність чорноморської ділянки складе 925 км, максимальна глибина - більше 2,2 км. Сухопутна ділянка газопроводу протяжністю 1 тис. 455 км пройде по територіях Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії.