ua en ru

"Яндекс" розмістить акції на NASDAQ

Пошукова система "Яндекс" подала документи до Комісії з цінних паперів США для розміщення на NASDAQ. Про це пише газета РБК daily.
Пошуковик вперше розкрив структуру власників. Найбільшим з них виявився фонд Baring Vostok, а співзасновникам компанії Аркадію Воложу і Іллі Сегаловічу належить 23,91% голосуючих паперів. Компанія розповіла і про свої доходи: чистий прибуток "Яндекса" за 2010 рік склав 134,3 млн дол За даними РБК daily, компанія може бути оцінена в 6-8 млрд дол
Організатори розміщення "Яндекса" - Morgan Stanley & Co., Deutsche Bank Securities Inc., Goldman Sachs & Co., Piper Jaffray & Co. і Pacific Crest Securities LLC. У документах, які надійшли до Комісії з цінних паперів США від "Яндекса", говориться, що виручка компанії в 2010 році склала 439,7 млн дол На доходи від реклами довелося 97,5% від цієї суми, решту "Яндекс" виручив від онлайн -комісій та інших послуг. Чистий прибуток компанії в минулому році перебувала на рівні 134,3 млн дол.
Найбільший акціонер компанії - фонд Baring Vostok, йому належить 23,89% голосуючих паперів. Співзасновникам компанії Аркадію Воложу і Іллі Сегаловічу належить 19,77 і 4,14% голосуючих паперів відповідно. Однак у документах говориться, що акціонерна структура компанії дозволяє приймати важливі для неї рішення лише засновникам "Яндекса". Ще 2,76% належить Tiger Global Management. У числі міноритаріїв "Яндекса" - Roth Advisors, International Finance Corporation, Runet Holdings, UFG Group, Emerland Trust.
В якості основних ризиків для компанії перераховані дії російських регуляторів. У числі основних конкурентів, які загрожують бізнесу "Яндекса", вказані Mail.ru Group і Google. А партнерами значаться браузери Opera і Mozilla: на них припадає 57% відрахувань на просування пошуку.
"Яндекс" - лідер серед російських пошукачів. За даними статистики Liveinternet, його частка в цьому сегменті на кінець березня становила 65%, в той час як у найближчого конкурента - компанії Google лише 21,8%. Зараз компанія працює в чотирьох країнах - у Росії, Казахстані, Білорусії і Україні.