ua en ru

"Воля" отримала попередження від Нацтелерадіо через трансляцію телеканалів без дозволу

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення винесла оператора кабельного телебачення "Воля" попередження внаслідок порушення роботи в Дніпропетровську. Це вже друге попередження, винесене компанії в цьому році, що "Воля" швидше за все, оскаржить в суді, пише видання "Комерсант-Україна".

Таке рішення було прийнято за результатами перевірки роботи компанії в Дніпропетровську - в ході неї Нацрада виявила ряд порушень. Попередження - мінімальна санкція регулятора, у разі якщо порушення не будуть усунуті протягом місяця, він має право оштрафувати компанію, а якщо вона не виправиться, і після цього - вимагати в суді позбавлення ліцензії.

"Воля" транслювала без дозволу Нацради 17 телеканалів, йдеться в результатах перевірки, в тому числі шість іноземних, не адаптованих для трансляції в Україні (Ren-TV, "Російський екстрим", "НТВ Баскетбол", Fashion One, Outdoor Channel, My Zen TV). Примітно, що з цими каналами в оператора вже виникали проблеми в інших містах - в кінці минулого року компанія програла судовий розгляд щодо визнання їх трансляції законною. Зараз "Воля" готова припинити їх мовлення.

Читайте також: Жембери Джордж Ласло призначений гендиректором "Воля-кабель"

"Fashion One і Outdoor Channel вже внесені в список адаптованих каналів, а від трансляції інших, зокрема Ren-TV, ми відмовилися", - говорить керівник відділу по зв'язках з громадськістю компанії Ганна Михаэлян.
У Нацраді також вважають, що оператор не надає своїм абонентам в повному обсязі так звану універсальну програмну послугу " (УПП) - обов'язковий доступ до всіх ефірних телеканалах. Згідно з результатами перевірки, в аналогових пакетах "Воля" не транслює три телеканали ("Перший", ТЕТ і "Новий формат"), а в цифрових - десять ("Перший", ТРК "Ера", "Україна", ТЕТ, НЛО-ТБ, БТБ, Goldberry, "Вінтаж ТВ", "Ескулап ТБ" "Новий формат").

З претензією щодо трансляції УПУ у "Волі" не згодні.

"Справа в тому, що ми надаємо своїм абонентам одночасно доступ до аналогових і цифрових пакетів, - пояснює президент "Волі" Сергій Бойко. - Аналогові ефірні канали ми показуємо в аналогових пакетах, а цифрові - в цифрових, так що у глядача є доступ до всієї УПУ".

Член Нацради Микола Фартушний визнає, що позиція оператора обґрунтована.

"Однак при такому технологічному рішенні перемикання між каналами УПУ незручно, абонент повинен змінювати налаштування тюнер з "цифри" на "аналог", що не всім подобається", - пояснює він.
Попередження "Волі" навряд чи призведе до серйозних санкцій з боку Нацради, вважає Фартушний. Втім, це вже друге попередження компанії в цьому році, після третього регулятор може її оштрафувати.