ua en ru

"Укрзалізниця" у 2013 р. витратила 3,5 млрд грн на соцвиплати своїм співробітникам

На соціальний захист своїх працівників "Укрзалізниця" в цьому році витратила 3,5 млрд грн. Більше третини цієї суми залізничники отримали за вислугу років, повідомляє прес-служба відомства.

Гарантії щорічного підвищення зарплат працівникам галузі, виплати компенсацій, пільг та інших видів матеріальної допомоги закріплені Галузевою угодою між адміністрацією відомства і профспілкою.

"З початку року і по жовтень "Укрзалізниця", незважаючи на непростий фінансово-економічне становище, направила на ці цілі на 274 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року", - повідомляють у відомстві.

Зокрема, в січні-вересні працівники галузі отримали понад 2 млрд грн у вигляді доплат і надбавок. Виплати за вислугу років залізничникам склали 1,2 млрд грн. Ще 163 млн грн пішло на компенсацію за постійну роботу в дорозі або в роз'їздах. Трохи більше - майже 170 млн грн - виплачено за додаткові відпустки працівникам які надавалися поряд із щорічними.

При виході у відпустку залізничники отримують ще й матеріальну допомогу на оздоровлення. Виплати за цією статтею Галузевої угоди за перші 9 місяців року склали 295 млн грн. Майже стільки ж - 280 млн грн матеріальної допомоги отримали працівники, які вийшли на пенсію.

До 61 млн грн зросли витрати "Укрзалізниці" на обов'язкове медичне обстеження працівників. Ще 53 млн грн відомство перерахувало на лікування пенсіонерів - залізничників.

Нагадаємо, середньомісячна зарплата в залізничній галузі за результатами 9 місяців 2013 р. зросла до 3 тис. 940 грн. Це десятий за величиною показник серед галузей української економіки. Як і було передбачено фінансовим планом "Укрзалізниці", протягом року залізничникам двічі (кожен раз на 5%) підвищували годинні тарифні ставки і посадові оклади. Мінімальна тарифна ставка робітника першого розряду становить 1 тис. 486 грн, що майже на 30% перевищує розмір мінімальної зарплати в Україні.

Крім цього, в 2013 р. "Укрзалізниця" працевлаштувала понад 2,1 тис. молодих фахівців, а близько 6 тис. фахівців залізниць за кошти відомства підвищили свою кваліфікацію.

Як повідомлялося, 9 вересня 2013 р. галузева угода між "Укрзалізницею" та Профспілкою залізничників і транспортних будівельників було продовжено на 2014-2015 рр.