ua en ru

"Укрзалізниця" наполягає на індексації тарифів на вантажоперевезення

"Укрзалізниця" направила в Міністерство інфраструктури України пропозицію проіндексувати на 12,2% тарифи на внутрішні, експортні та імпортні вантажні перевезення в 2013 р. Про це повідомляє прес-центр відомства.

"Індексація вантажних тарифів на перевезення у вагонах державних компаній "Укрзалізниці" - це мінімум, який необхідний для покриття зростання цін на комплектуючі при ремонті рухомого складу та шляхи. Запропонований рівень індексації - це лише необхідний мінімум, який піде на підтримку нормального функціонування залізничної інфраструктури для забезпечення потреб в перевезеннях вантажів і поточний ремонт вагонів і локомотивів. Що стосується коштів на оновлення рухомого складу, то індексація їх взагалі не передбачає", - йдеться в повідомленні.

"Рівень тарифів на вантажні перевезення рухомим складом "Укрзалізниці" сьогодні в рази нижчий, ніж в операторів країн СНД і у вітчизняних приватних операторів. Тарифи "Укрзалізниці" не дозволяють здійснювати достатні інвестиції в оновлення рухомого складу, і частка державних компаній на одному з ключових ринків транспортних залізничних перевезень з року в рік зменшується", - цитує прес-служба відомства начальника головного комерційного управління "Укрзалізниці" Юрія Меркулова.

В "Укрзалізниці" відзначають, що вантажний сектор є основним джерелом доходів в залізничній галузі, але індексація тарифів на вантажні перевезення в 2009, 2010 і 2012 роках не здійснювалася.

"Державна політика стримування тарифів вже створила позитивні імпульси для інших галузей економіки. Однак нескінченно підтримувати таку диспропорцію за рахунок розвитку залізничної галузі вже неможливо", - говориться в повідомленні "Укрзалізниці".

За словами Юрія Меркулова, запропонована індексація тарифів на 12,2% дозволить "Укрзалізниці" отримати дохід орієнтовно в 3,6 млрд грн, що близько до прогнозних показників зростання цін Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. При цьому індексація тарифів дуже несуттєво позначиться на роботі підприємств, зазначають в "Укрзалізниці". Так, транспортна складова за перевезення 1 т кам'яного вугілля на відстань 275 км у структурі тарифу в 2012 р. після індексації підвищиться з 6,3% до 7,02%, 1 т дизпалива (440 км) - з 1,9% до 2,13%, 1 т бензину (488 км) - з 1,6% до 1,80%, 1 т залізної руди на експорт (886 км) - з 14,5% до 16,27%.

Раніше "Укрзалізниця" повідомляла, що через непроведення індексації тарифів на вантажні перевезення за 2012 р. залізнична галузь недоотримає 2 млрд грн доходів, а державний бюджет - 735 млн грн.

Читайте також: "Укрзалізниці" для оновлення рухомого складу в найближчі 10 років потрібно більше 180 млрд грн