ua en ru

"Укртрансгаз" відобразив у своїй статистиці постачання газу з Росії на Донбас

Компанія "Укртрансгаз" вперше за останні дні відобразила в своїй статистиці обсяг газу, поставленого в Україну через газовимірювальну станцію (ГВС) "Прохорівка", розташовану на кордоні Ростовської та Луганської областей.

За даними газового оператора, 2 березня 2015 року через "Прохорівку" було прокачано 11,466 млн куб. м природного газу. Прокачування газу через ГВС "Платово" на кордоні Росії з Донецькою областю "Укртрансгаз" як і раніше вважає нульовий.

18 лютого 2015 року "Нафтогаз України" оголосив про припинення поставок газу на території Донбасу, пояснивши це "критичними ушкодженнями газотранспортної інфраструктури в результаті бойових дій». На наступний день "Газпром", за дорученням прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, почав прямі поставки газу в ДНР і ЛНР.

"Газпром" поставляє газ в Україну, в тому числі через газовимірювальні станції "Прохорівка" і "Платово" в обсязі 12 млн куб. м на добу", - пояснив журналістам голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

У свою чергу в "Нафтогазі" заявили, що українська компанія поставок газу через "Платово" і "Прохорівку" не замовляла і має намір отримувати російський газ через що знаходяться на підконтрольній Києву території ГВС "Суджа", "Валуйки", "Сохрановка" і "Писарівка". Після цього українська сторона не враховувала у своїй статистиці газ, поставлений Росією через "Прохорівку" і "Платово".

Після завершення тристоронніх переговорів щодо газу в форматі Росія-Україна-ЄС міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що питання постачання газу в Донецьку і Луганську області вирішено поки "винести за дужки".

"Ми домовилися, що ті обсяги, які поставлялися і поставляються "Газпромом" в ці регіони, буде винесено "за дужки" і не будуть враховуватися при визначенні обсягу передоплати, за яким в рамках "зимового пакету" здійснюються поставки газу. Це буде предметом окремих обговорень", - повідомив Олександр Новак, пояснивши, що питання поставок газу на Донбас "технічно складне".

Нагадаємо, за словами Новака, газ для ДНР/ЛНР замовило дочірнє підприємство "Нафтогазу".